Négyezren segítik a ferenceseket és szeretett autistáikat

Megszentelt élet – 2011. október 1., szombat | 13:15

Szent Ferenc napja alkalmából köszönetüket fejezik ki a ferencesek négyezer támogatójuknak. Ez a társadalmi összefogás teszi lehetővé, hogy a rend továbbra is működtetni tudja oktatási, kulturális, szociális és egészségügyi intézményeit, köztük is a legköltségesebb, de egyben a legnagyobb szükségre választ adó művüket, a tízéves gyöngyösi Autista Segítő Központot (ASK).

Az ASK az adományozók jóvoltából idén is fejlődni tudott, új fejlesztő egységgel, ún. Snoezelen-szobával bővült. Az anyagi hozzájárulásokat azonban elsősorban a szakemberek bérköltségére és az intézmény rezsijének kifizetésére fordítják, hisz egyedül állami és rendi forrásokból ezek kifizetése lehetetlen lenne.

Hazánkban százezer autizmussal élő ember van. E betegség nem gyógyítható, de léteznek fejlesztési módok, melyekkel az autisták és környezetük élete megkönnyíthető, és a betegek képességei fejleszthetőek. Erre vállalkoztak tíz éve a ferencesek.

Hazánkban egyedülálló módon az ASK biztosítja azt a komplex fejlesztést és támogatást, amely magában foglalja az iskolai oktatást, a gyermekotthont, a felnőttek átmeneti otthonát és lakóotthonát, valamint a foglalkoztatást is egy majorságon belül. Az intézmény összesen 57 autista gyermeknek és felnőttnek nyújt ellátást. A gyermekek és fiatalok gondozása a családok számára nélkülözhetetlen. Nemrégiben egy szülő így fogalmazott: „Ha a gyermekem nem lenne bentlakásos intézetben, akkor gyakorlatilag egyáltalán nem tudnék semmilyen munkát sem vállalni.”

A központban ellátott gyermekek és felnőttek az év nagyobb részét az intézmény falai között töltik. Többen másféle fogyatékosságban is szenvednek. A speciális fejlesztéseken túl az intézmény nyári tábort, kirándulást, múzeumlátogatást, művészeti terápiás foglalkozásokat, úszást  is szervez. A ferenceseknek meggyőződése, hogy az autista embereknek is joga van az emberhez méltó életre, amihez szakemberek támogatása szükséges.

Az Angyalok az Autistákért elnevezésű, egy éve indított kampány ötszáz embert tudott mozgósítani, akik adományaikkal rendszeresen támogatják az intézményt és további három és fél ezer embertől kaptak egyszeri segítséget a rend társadalmi vállalásai. „Nem magunk számára koldulunk – mondta a Ferences Sajtóközpontnak Dobszay Benedek tartományi titkár. – A szerzetesek rendes munkával keresik meg a megélhetésükhöz szükséges anyagiakat. Mi azok számára koldulunk, akik a segítségünkre szorulnak, illetve az értük fenntartott intézmények működtetésére.”

Ferences Sajtóközpont/Magyar Kurír

(lt)