Nem marad el a pápa egyiptomi utazása

2017. április 11. kedd 19:29

A virágvasárnapi egyiptomi merényletek nem állítják meg a pápát, a szentatya a terv szerint ellátogat Egyiptomba április 28-án és 29-én – nyilatkozta a Corriere della Sera olasz napilapnak Giovanni Angelo Becciu vatikáni helyettes államtitkár.

A vatikáni elöljáró elmondta: az egyiptomi hatóságok biztosították a Szentszéket arról, hogy az apostoli látogatás során minden a legnagyobb rendben zajlik majd, nyugodtan utazhatnak. A pápa pedig apostoli látogatásával ki szeretné fejezni a jövőbe vetett reményét és példát akar adni mindenkinek a helyes életszemléletre.

A minapi robbantásos terrorcselekmények kapcsán így fogalmazott: „A történtek zavart és nagy szenvedést okoznak, de nem akadályozhatják meg a pápa békemisszióját.” Becciu érsek szerint sajnos világos, hogy ezek a merényletek támadást jelentenek a párbeszéd és a béke ellen. Egyúttal közvetetten az ország vezetőinek is üzennek a merénylők a keresztény kisebbség ellen foglalva állást, amely az utóbbi időben bizonyos értelemben több szabadságra lelt Egyiptomban – tette hozzá.

„A párbeszéd a fundamentalisták elszigetelésének módja, és az Iszlám Állam megjelenésétől fogva a pápa mindig is elutasította azt, hogy az iszlámot a vallási fanatikusok által elkövetett terrorcselekményekkel azonosítsák. A terroristák lehetnek utat tévesztett iszlamisták, de nem maga a vallás az. Ezzel, vagyis álláspontjának becsületességével elnyerte a muszlimok elismerését. Számos iszlám elöljáró találkozott a pápával, hogy köszönetét fejezze ki neki ezért, és sokan levelet írtak, amelyben erkölcsi tekintélyét elismerték” – fogalmazott a vatikáni helyettes államtitkár.

A pápa által gyakran emlegetett fegyverkereskedelemmel kapcsolatban Becciu érsek megállapította: „Annak, aki fegyverkereskedelmet folytat, érdekében áll feszültséget kelteni és háborús helyzetet teremteni, hogy egyre több fegyvert adjon el és egyre több pénzt keressen. A pápa pedig tudja, hogy mi történik, mi a valóság, mely lobbik játszanak szerepet a háttérben”.

Az egyiptomi út kapcsán a vatikáni helyettes államtitkár emlékeztetett: korábban is előfordult már, hogy biztonsági kockázatok merültek fel, merényletektől tartottak, így például a Közép-afrikai Köztársaságban. A programot akkor a minimumra csökkentették, de minden rendben ment. Az egyiptomi hatóságok biztosították a Szentszéket arról, hogy az apostoli látogatás során minden a legnagyobb rendben zajlik majd, nyugodtan utazhatnak. „A valóság elkendőzése nélkül, néha talán kevésbé ösztönző módon, a pápa arra hív, hogy tekintsünk reménykedve a jövőre, és mindig példát akar mutatni” – emelte ki Angelo Becciu érsek.

Az Iszlám Állam által elkövetett két robbantásos merényletnek, melyeket Tanta és Alexandria városban hajtottak végre április 9-én, vasárnap, legalább 47 halálos áldozata és rengeteg sebesültje van.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Címkék: Ferenc pápa
Vezető híreink - olvasta már?
te-is-tudsz-vendegeket-hivni-jezushoz-az-alpha-kurzus-bemutatonapjara-varunk
Te is tudsz vendégeket hívni Jézushoz! – Az Alpha kurzus bemutatónapjára várunk

Kit érdekel annyira Jézus, hogy komolyan veszi missziós parancsát, és meg akarja ismertetni másokkal? És kit érdekel annyira, hogy elmegy egy keresztények szervezte baráti összejövetelre, hogy többet halljon róla? Az Alpha kurzust január 20-án a Kanter Károly Felnőttképzési Intézetben mutatják be.

20:28
oszto-pontok-hagyomany-lenyege-folytathatosag
Osztó-Pontok az Egyház jövőjéről – A hagyomány lényege a folytathatóság

Az Osztó-Pontok kerekasztal-beszélgetés témája ezúttal a vallásosság alakulása és az Egyház jövője volt. A budapesti Panagia Központban január 15-én megtartott rendezvény vendége Gérecz Imre bencés szerzetes és Hidas Zoltán szociológus, egyetemi tanár volt. A beszélgetést Vigh Noémi vezette.

19:15