Német László nagybecskereki megyéspüspök adventi üzenete

2017. december 5. kedd 16:50

Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök körlevelet adott ki advent kezdetén.


Amióta ember az ember, ha egészségügyi problémái adódnak, orvosságot keres rá. De ezt megfigyelhetjük az állatvilágban is: a macskák és a kutyák füvet esznek, természetesen csak olyat, amely megfelel nekik.

Ma egy hihetetlenül fejlett iparág fejleszt ki orvosságokat minden betegségre, olykor még a nem létezőkre is. Ahhoz, hogy egy orvosság valóban hatékony legyen az ember életében, fontos, hogy tudjuk, mi is a bajunk. A jó helyzetfelmérés vagy diagnosztika után, ha betartjuk az orvos által előírt szabályokat, csodát tehet egy orvosság. Ehhez még hozzáadhatjuk, hogy vannak olyan szerek is, amelyek erősítik a szervezetünket, például vitaminok, különböző ásványi anyagok: nem vagyok beteg, de jobban érzem magam, ha rendszeresen szedem őket.

A keresztény ember életében is vannak ilyen orvosságok és keresztény voltunkat erősítő ajándékok.

Bűneinkre, esendő természetünkre a gyónást, a bűnbánatot szoktuk orvosságként említeni, és remélem, használni is. Az egyházatyák – akik az első századokban éltek Krisztus után – az Eucharisztiát az új ember (a megkeresztelt emberre gondoltak) táplálékaként méltatták, Antiochiai Szent Ignác pedig az efezusiakhoz írt levelében (20,2) az Eucharisztiát „a halhatatlanság orvosságának” nevezi. Milyen fenséges gondolat! Egy olyan „orvosság”, amely nem csak kezeli a tüneteket, hanem kifejleszti bennünk azt, amire a jó Isten teremtett minket: az örök életet már itt a földön, halálunk után pedig mindörökre. Az Eucharisztia Krisztus ajándéka, nem a „tökéletes” keresztények eledele, hanem minden esendő embernek szól.

Hagyományos adventi füzetünk az idén az Eucharisztiával foglalkozik. Fiser János padéi plébános, általános helynök vezet minket az adventi napokon elmélkedésre alkalmas gondolatokkal, lelki iránytűvel.

Adja a jó Isten, hogy mindenki, aki a kezébe veszi ezt a kis füzetet, megtalálja benne „lelke és teste orvosságát”, amely az örök életbe vezet minket.

Kegyelmekben gazdag adventi időt kívánok mindenkinek!

Német László SVD

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-ha-kivesszuk-jezust-mi-marad-karacsonybol
Ferenc pápa: Ha kivesszük Jézust, mi marad a karácsonyból?

December 17-én, advent harmadik vasárnapján a déli Mária-imádság elimádkozásakor a Szentatya arra biztatta a hívőket, hogy örömmel, imával és hálaadással készüljenek karácsonyra. Ferenc pápa beszédét teljes terjedelmében közöljük.

2017. december 17. vasárnap
unnepi-szentmise-es-hangverseny-vaci-szekesegyhazban-kodaly-zoltan-tiszteletere
Ünnepi szentmise és hangverseny a váci székesegyházban Kodály Zoltán tiszteletére

Kodály Zoltán születésének 135. évfordulóján, december 16-án este püspöki szentmisével és a Magyar Kórusok Napja központi rendezvényével ünnepeltek a váci székesegyházban.

2017. december 17. vasárnap