A németországi szexuális visszaéléseket az egyház a legnagyobb nyíltsággal kívánja feltárni

2010. március 9. kedd, 11:03

A L’Osservatore Romano vatikáni napilap azokkal az eseményekkel, illetve ezek egyházi kezelésével foglalkozik, amelyekről a média híradásai számolnak be. Ezek szerint egyes helyi katolikus intézményekben a korábbi években szexuális visszaélések történtek. A német főpásztorok az elmúlt napokban tartott plenáris ülésükön foglalkoztak az esetekkel. A Német Püspöki Konferencia elnöke a jövő héten erről személyesen is tájékoztatja a pápát.

A legutóbb sajtónyilvánosságot kapott ügy arról tájékoztat, hogy a regensburgi egyházmegyében a dóm fiúkórusának tagjai ellen is történtek szexuális visszaélések az 50-es években. A vatikáni napilap március 7-i számában megjelent cikk szerint a regensburgi egyházmegye a „legnagyobb átláthatóság” szabályai szerint vizsgálja meg azokat a visszaéléseket, amelyeket a jelzések szerint a híres Domspatzen fiúkórus tagjai ellen követtek volna el. A cikk utal Clemens Neck egyházmegyei szóvivő bejelentésére, miszerint ad hoc bizottságot állítanak fel, amely példamutató szigorral és bátorsággal végzi majd munkáját, hogy kivizsgálja a vádak megalapozottságát.

Az ’50-es években történt visszaélésről, amelyre a kórustagok szálláshelyén került sor, maga a helyi püspök, Gerhard Ludwig Müller adott hírt honlapján az áldozatok hozzátartozóihoz intézett levelében. A főpásztor tudomására jutott egy ügy, amelyért még a történet idején bírósági ítéletet hoztak a szálláshely akkori igazgatója ellen, aki időközben meghalt. A püspök arra szólítja fel mindazokat, akik hasonló esetekről tudnak, hogy szolgáltassanak konkrét adatokat az áldozatokról és a tettesekről. A regensburgi kórus vezetősége szintén megdöbbenésének adott hangot az egyházi körökben, közöttük a híres Domspatzen kórusban előfordult pedofil esetekre vonatkozóan. A L'Osservatore Romano tájékoztatása szerint az egyházmegye honlapján olvassuk a következő sorokat: „A kórus vezetősége nagy figyelemmel kíséri a szerzetesi intézményekben történt szexuális visszaélésekről szóló híreket. Megdöbbenésünknek adunk hangot, hogy ilyen szégyenletes tények egyházi intézményekben előfordulhattak. Tudomásunkra jutott, hogy a kórus egyik volt tagja, a ’60-as évek elején tájékoztatta a sajtót a szexuális visszaélésekről.” „Egy az ’50-es években megjelent cikk révén jutott tudomásunkra a konkrét információ egy szexuális visszaélést illetően” – olvasható többek között a kórus vezetőségének levelében.

Gerhard Ludwig Müller regensburgi püspök közleményben tájékoztatott arról, hogy a két szexuális visszaélés, amely 1958-ban történt, és amelyek már akkor köztudottak voltak, jogilag lezártnak tekinthetők. Georg Ratzinger, a pápa fivére egyébként csak jóval később, 1964-től 1994-ig töltötte be a kórus karnagyának szerepét. A Szentszék támogatja a regensburgi egyházmegyét a fájdalmas kérdés határozott és nyílt elemzésében, a németországi püspöki konferencia irányelveinek megfelelően. A fő cél az egyház részéről a kérdés tisztázása, valamint igazságtétel az esetleges áldozatok számára – olvassuk a L'Osservatore Romano március 7-i számában.

A német főpásztorok az elmúlt napokban tartott plenáris ülésükön foglalkoztak az egyes helyi katolikus intézetekben történt visszaélésekkel. Az érintett egyházmegyék és intézmények a lehető legnagyobb komolysággal végzik munkájukat az esetek feltárását illetően. Robert Zollitsch freiburgi érseket, a Német Püspöki Konferencia elnökét jövő héten kihallgatáson fogadja a Szentatya – írja a Vatikáni Rádió német nyelvű honlapja. A kihallgatás témái között szerepel a Német Püspöki Konferenciának a szexuális visszaélések kivizsgálásával kapcsolatos munkaterve is. Zollitsch érsek meggyőződése szerint a német püspökök jól döntöttek az ügy kivizsgálását illetően, és lépésüket a Szentatya helyeselni fogja, hiszen az Amerikai Egyesült Államokban és Írországban történt esetek objektív feltárását és vizsgálatát is helyeselte és szorgalmazta.

Zollitsch érsek a Vatikáni Rádióban elmondta azt is: a kihallgatás alkalmával tájékoztatja a Szentatyát azokról a gondokról is, amelyek szintén foglalkoztatják a püspököket: nevezetesen, a társadalom elöregedéséről és a csökkenő papi hivatásokról.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő