Bartholomaiosz pátriárka: Nincs valódi fejlődés Isten nélkül

Kitekintő – 2014. április 17., csütörtök | 17:10

„A történelem megmutatta, hogy Isten nélkül nincs igazi fejlődés. Egy közösség sem lehet valóban haladó és boldog, ha nincs szabadság” – fogalmaz Bartholomaiosz pátriárka idei húsvéti üzenetében. A Vatikáni Rádió híradása.

Az igazi szabadságot pedig csak Isten mellett állva lehet elérni – hangsúlyozza a konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, aki szerint a XX. század történelme tragikusan megerősítette ezeket az igazságokat. Az emberiség megismerte azt a szörnyűséget, amely Közép-Európából származott, és ezrek halálát követelte a II. világháború és a rasszista üldözések során. A múlt tanulságait nem vonták még le, és vannak, akik azt gondolják, hogy más emberek elpusztítása elismerésre méltó és szükséges cselekedet. Gyakran meglepő azok keménysége és kegyetlensége, akik a világ vezetőinek tartják magukat – állapítja meg Bartholomaiosz pátriárka.

A húsvét minden évben megújítja a remény üzenetét a fájdalomtól gyötört emberiség számára. Krisztus kereszthalálával megfordította a világ piramisát, és a keresztet helyezte a tetejére. Nem volt a Földön ember, aki többet szenvedett volna Krisztusnál. A sötétség erőinek uralkodása láttán az egyház a Feltámadt Krisztus kegyelmével és erejével válaszol. Jézus feltámadása a bizonyosság, hogy legyőzte a halált.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria