Ő is katolikus: Donald Tsang, Hongkong főminisztere

Kitekintő – 2012. április 28., szombat | 9:08

A hongkongi főminiszter, aki a jezsuitáknál végzett, minden reggel misére megy. Ugyanakkor számos vitája volt Joseph Zen hongkongi bíborossal.

Donald Tsang Yam-kuen 1944-ben született, a hongkongi királyi rendőrségnél szolgált az édesapja,  aki hat gyermeket nevelt feleségével, köztük Donald volt a legidősebb: négy öccse és egy húga van. Tsang a jezsuiták egyetemén, a Wah Yan College-ban végzett, majd két évig üzletemberként dolgozott, mire 1967-ben köztisztviselőként kezdett dolgozni.

Később a Harvardon is tanult, több hongkongi egyetem tiszteletbeli doktora. 1995-ben ő lett Hongkong első kínai nemzetiségű pénzügyminisztere. 1997-ben lovaggá ütötte Károly walesi herceg. Hat éves minisztersége alatt átvezette Hongkongot az ázsiai gazdasági válságon, és háborút vívott a hongkongi valutára, a pegre spekuláló pénzügyi körökkel. Tsang 2001-ben a közszolgálat vezetőjévé vált. (Hongkongban a fő kormányzati szervek közé tartozik a Végrehajtói Tanács, élén a főminiszterrel; a közszolgálati testület, mely a szakpolitikákat felügyeli; a Törvényhozó Tanács és az igazságszolgálatatás.)

2005-ben egészségügyi okokból lemondott Hongkong addigi főminisztere, Tung Chee Hwa, a törvény szerint feladatait Tsang vette át. Így azonban csak előde mandátumát tölhette ki, ami még két évre szólt, ám ennek leteltével öt évre újraválasztotta őt a nyolcszáz fős hongkongi választási bizottság. 

A főminiszter (aki 1997-ben váltotta fel a brit kormányzót) vezeti a kormányzatot. A kormányzati feladatokat miniszterek végzik el, akiket a főminiszter nevez ki és a kínai központi kormány támogat. A három legjelentősebb minisztérium a Főminiszteri Hivatal, a Pénzügyminisztérium és az Igazságügyi Minisztérium. Tsangnak 2012. június 30-án jár le a második főminiszteri mandátuma, azt már nem hosszabbíthatja meg. 

Donald Tsang hívő katolikus, minden reggel misére megy, bár számos vitája volt politikai ügyekben Joseph Zen hongkongi püspökkel és bíborossal, aki 2009-ben vonult nyugdíjba. Tsangról köztudott, hogy kedveli a csokornyakkendőt, beceneve is az, hogy Csokornyakkendő Tsang.  

Az előző három rész:
Newt Gingrich amerikai elnök-aspiráns
Manuel Fraga Iribarne volt spanyol politikus
Mariano Rajoy spanyol kormányfő

SzG/Magyar Kurír