Obama: a melegházasság szükséges a „nemzeti haladáshoz”

Kitekintő – 2013. január 22., kedd | 12:35

Az amerikai értékek modernizálásáról is beszélt beiktatási beszédében az újraválasztott Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok elnöke, aki megkezdi második elnöki ciklusát.

A Demokrata Párt tagjaként győzelmet arató Obama félmilliós tömeg előtt tette le az elnöki esküt a washingtoni kongresszus lépcsőjén, január 21-én, hétfőn. Obama leszögezte: az „amerikai utazás” nem teljes addig, amíg az azonos nemű személyek párkapcsolatait nem tekinti ugyanolyannak a törvény, mint bárki másét.

Obama szerint az azonos neműek házassága szükséges az egyenlőség eléréséhez: ha egyenlőnek teremtettünk, akkor ugyanis egymás iránt érzett szerelmünknek is egyenlőnek kell lennie – érvelt az elnök. Hozzátette: a melegházasság szerinte ugyanolyan alapjog, mint a nők és az afroamerikaiak egyenlősége, amiért harcoltak a történelem folyamán.

A régi-új elnök az értékek megvédéséről és a „haladás soha véget nem érő útján” való tovább menetelről beszélt: úgy látja, figyelni és érteni kell az idők változásait. Obama szerint a „rászorulókról való gondoskodással” egy szinten van a melegházasság joga. Az abortuszt Obama egyáltalán nem említette beszédében – írja a CNA.

Obama elnök álláspontja természetesen nem egyezik a katolikus egyház álláspontjával. Az amerikai püspökök már több izben felemelék szavukat amellett, hogy a házasság egy férfi és egy nő egysége.

Magyar Kurír
(szg)