Ökumenikus templom alapkőletétele Újrónafőn

Hazai – 2006. augusztus 7., hétfő | 14:27

Augusztus 20-án, Szent István király ünnepén lesz az újrónafői ökumenikus templom ünnepélyes alapkőletétele. Az alapkő megáldására a délután 3 órakor kezdődő szentmise keretében kerül sor.

Újrónafő az ország nyugati részében, a Győri Egyházmegyében, Mosonmagyaróvártól mintegy 10 kilométerre délre fekszik. 1940-ben alapították, lakói eredetileg a Hajdúságból érkeztek, és református vallásúak voltak. Ma a lakosság többségét katolikusok alkotják, 380 fős egyházközség működik itt, akiknek lelkipásztori szolgálatát a mosoni plébános látja el. A községben 10-15 evangélikus is él.

A szentmiséket eddig a kultúrotthonban tartották, s a reformátusoknak sem volt templomuk, csak imaházuk. Az új templom építését éppen ezért támogatják a reformátusok is, akik ugyanúgy használják majd ünnepeken, esketések alkalmával, s a község evangélikusainak istentisztelete is helyt kap majd benne.

Amint azt Butsy Lajos mosoni plébánostól megtudtuk, a templom Szent István királyról kapja majd a nevét, akinek az ünnepén a község búcsúját eddig is tartották, s akinek ereklyéje nemrég került az egyházközséghez a plébánoson keresztül.

A 200 négyzetméter alapterületű templomhoz – amelynek terveit Petrovicz Attila készítette – sekrestye és közösségi terem is tartozik majd. Az építési munkálatok várhatóan 2009-re fejeződnek be.

A szentmise keretében áldják meg a megyezászlót is, amelyet Szabó Miklós, a Megyei Közgyűlés alelnöke ad át a községnek.

Magyar Kurír