Október 10-e a halálbüntetés elleni világnap

Kitekintő – 2013. október 10., csütörtök | 6:22

2002. május 13-án Rómában a halálbüntetés ellen küzdő szervezetek koalíciót hoztak létre, amely 38 civil szervezetet, egyesületeket, közösségeket, jogászokat, ügyvédeket tömörít. A Halálbüntetés Elleni Világszövetség kezdeményezésére ünneplik a halálbüntetés elleni világnapot.

2012 végéig 97 országban szüntették be teljesen a halálbüntetést, 35 országban pedig legalább tízéves moratóriumot vezettek be a gyakorlására. Ma még 58 országban vagy térségben létezik, például az Amerikai Egyesült Államok 50 szövetségi tagállamából 33 államban, Japánban, Indiában és olyan országokban, amelyekben önkényuralmi rendszer uralkodik.

Az Amnesty International 2012-es jelentése szerint a halálbüntetést csak az országok egy elszigetelt csoportja alkalmazza. 2012-ben 21 állam hajtott végre kivégzéseket. Legalább 682 kivégzésről tudunk, ez kettővel több, mint egy évvel korábban. 58 országban legalább 1722 új halálos ítéletet hoztak, míg egy évvel azelőtt ezek a számok 63 és 1923 voltak. Ám ezek az adatok nem tartalmazzák a Kínában végrehajtott több ezer kivégzést, mert ott azokat titokban tartják.

Fehéroroszország továbbra is az egyetlen állam Európában és Közép-Ázsiában, ahol embereket végeznek ki, ráadásul szigorúan titokban; 2012-ben legalább 3 embert halt meg ily módon. Lettország lett a 97. ország a világon, amely tavaly eltörölte a halálbüntetést.

A legtöbb kivégzést végrehajtó országok közül az első ötbe ismét Kína, Irán, Irak, Szaúd-Arábia és az USA került. A módszerek között 2012-ben találhatunk akasztást, lefejezést, sortüzet és halálos injekciót is. Szaúd-Arábiában egy lefejezett férfit keresztre feszítve tettek közszemlére.

A halálbüntetés támogatói gyakran állítják, hogy a kivégzés elrettentő erejű. Egy 2012-es átfogó amerikai kutatás szerint azonban ez az adatok alapján egyáltalán nem igazolható. A halálbüntetés alkalmazásának valódi okát máshol kell keresni. Tavaly megint azt láttuk, hogy némely ország politikai okokból, populista megfontolásból, vagy az elnyomás eszközeként végez ki embereket – mondta Jeney Orsolya, az Amnesty International magyarországi igazgatója.

Korábbi beszámolónkat a halálbüntetés helyzetéről a világ országaiban itt olvashatják.

Magyar Kurír

(tzs)