Orosz ortodox katedrális az Eiffel-torony árnyékában

Kitekintő – 2014. január 20., hétfő | 19:06

Négy évig tartó, szövevényes procedúra eredményeképpen az orosz állam és Jean-Michel Wilmotte építész január 17-én bemutatta a párizsi Branly rakparton létesítendő ortodox központ terveit, melyben kiállítóterem, katedrális, kulturális központ és iskola szerepel. A százmillió eurós költségvetésű projektet Oroszország finanszírozza.

Öt aranyozott hagymakupola pár lépésre az Eiffel-toronytól: a párizsiaknak rövidesen ehhez a rendhagyó látképhez kell hozzászokniuk. Az Oroszország által finanszírozott ortodox központ a tervek szerint két év alatt épül fel. A procedúra „nem volt egyszerű, sőt esetenként drámai fordulatokat vett” – nyilatkozta Vlagyimir Kozsinye, a Kreml elnöki hivatalának vezetője, aki január 17-én mutatta be a sajtónak az ortodox központ terveit.

A létesítményt a Branly rakparton, a Francia Meteorológiai Központ régi épületének helyén kívánják megépíteni, melyet Moszkva még 2010-ben vásárolt meg. „Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a Párizs szívében zajló munkálatok ne tartsanak sokáig – mondta el Vlagyimir Kozsinye a sajtó képviselőinek. – A párizsiak és az idelátogató turisták rövidesen új épületegyüttest csodálhatnak meg, mely ezentúl hozzá fog tartozni a város arculatához.”

Jean-Michel Wilmotte építész a tervek bemutatásakor az épületegyüttes egyszerűségét dicsérte. A terv négy különálló épületet tartalmaz: egy kiállítótermet, egy templomot, egy kulturális központot (nagyelőadóval, könyvtárral és egyházi irodákkal), illetve egy francia-orosz iskolát, mely 150, oroszul tanuló francia diákot fogad majd – írja a La Croix.

„Nyitott szigetet akartunk kialakítani” – mondta el az építész, aki a tervekbe egy új, 115 méter hosszú, fákkal szegélyezett sétálóutca kialakítását is belefoglalta. Az épületegyüttes valóban nem lesz zsúfolt: a Francia Meteorológiai Központ irodái 8470 négyzetméteren terültek el, míg a helyükön létesítendő központ csupán 4655 négyzetméter alapterületű. Az új központot kertek és sétányok díszítik majd. „Arra törekedtünk, hogy a központ a lehető legjobban beilleszkedjen a párizsi városképbe” – nyilatkozta Jean-Michel Wilmotte.

A templom tetejére az ortodox szokásoknak megfelelően öt aranyozott hagymakupola kerül, a legmagasabb kereszt 35 méterre nyúlik fel, míg maga az épület 18 méter magas lesz. Jean-Michel Wilmotte elismerően nyilatkozott a moszkvai pátriárkával való két egyeztetéséről, melyek bevallása szerint „szakmai pályafutása legmegindítóbb megbeszélései közé tartoznak”. Kirill pátriárka állítólag maga is kezébe vette a ceruzát, hogy módosításokat javasoljon.

A terv megvalósítása várhatóan százmillió euróba kerül, melyet az orosz állam fedez. A kivitelező a francia Bouygues vállalat lesz, a belső freskókat azonban szentpétervári orosz művészek készítik majd. A franciaországi orosz ortodox püspök, Nestor de Chersonèse is dicsérte az épülő központ szépségét, melyet véleménye szerint „megfelelő tartalommal” kell megtölteni.

„A franciaországi ortodox közösség részére épülő központ fontos szerepet játszik majd az orosz egyház életében is, hiszen lehetővé teszi számára, hogy nyisson a nyugati társadalom és a katolikus egyház felé” – hangsúlyozta az ortodox püspök. Mikor az újságírók a katedrális nevéről kérdezték, annyit mondott, hogy arról a moszkvai pátriárka határoz majd.

Magyar Kurír
(já)