Osztrák állami érdemrendet kap Várszegi Asztrik

2012. március 27., kedd | 14:02

Osztrák állami kitüntetésben részesül Várszegi Asztrik pannonhalmi bencés főapát - jelentette az APA osztrák hírügynökség a Kathpress katolikus hírszolgálat alapján.

Várszegi Asztriknak az Osztrák Köztársaság Nagy Arany Érdemrendje kitüntetést ítélték oda „Magyarország és Ausztria közös örökségéért, az ökumené és a párbeszéd előmozdításában szerzett érdemeiért” - írta a Kathpress. Az elismerést a jövő hétfőn adja át Budapesten Michael Zimmermann, Ausztria nagykövete.Az osztrák szövetségi elnök által adományozott elismerést különösen a politikai, gazdasági, kulturális, szellemi területen szerzett kiemelkedő érdemekért ítélik oda.

A püspök-főapát életútját ismertetve a közlemény felidézte, hogy Várszegi Imre 1946-ban született Sopronban. Gimnáziumi érettségi vizsgáját követően csatlakozott a rendhez és vette fel az Asztrik szerzetesi nevet. 1971-ben szentelték pappá. 1988-ban II. János Pál pápa culusi címzetes püspökké és esztergomi segédpüspökké nevezte ki. 1991 óta a pannonhalmi főapátság főapátja.

Vezetése alatt a főapátság kiemelkedő nemzetközi szellemi találkozási ponttá vált - írták a közleményben. Felidézték azt is, hogy a 2011 júliusában elhunyt Habsburg Ottó szívurnáját az apátságban helyezték végső nyugalomra, s hogy a gyászszertartást Várszegi Asztrik vezette.

MTI/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
elo-orokseg-piarista-multidezes-budapesten
Élő örökség – Piarista múltidézés Budapesten

„A piarista múlt jelene” címmel tartottak könyvbemutatóval, könyvtár- és múzeummegáldással, valamint kiállításmegnyitóval összekötött rendezvényt a budapesti Piarista Központban április 25-én a Piarista Rend Magyar Tartományának központi gyűjteményei.

16:26
van-kozunk-hozzad-nazareti
Vecsei Miklós: Van közünk hozzád, Názáreti

„Kilenc hónappal ezelőtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pajzsára cseréltük a korábbi állami fenntartó cégtábláját az egykori gödi Topház bejáratán. A második héten szolgálatra jelentkeztem az intézménybe, tizenkét órás ügyeletet vállaltam...” Vecsei Miklós írását olvashatják az alábbiakban.

14:48
Útravaló – 2019. április 26.

Útravaló – 2019. április 26.

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. április 26.

Mai evangélium – 2019. április 26.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 21,1–14

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle