Óvári parista diákok Nemzetközi Piarista Ifjúsági Találkozón

Hazai – 2013. augusztus 7., szerda | 17:19

A mosonmagyaróvári piarista iskola tizenhárom diákkal és négy tanárral képviseltette magát a második Nemzetközi Piarista Ifjúsági Találkozón (Piarist Youth Meeting – PYM), melynek idén Magyarország adott otthont: Kecskeméten július 15. és 21. között. Németh Gábor (Nagykanizsa) és Nagy Attila (Kecskemét) piarista atyák voltak az esemény főszervezői.

A találkozón hat ország fiataljai vettek részt Magyarország mellett Lengyelországból, Szlovákiából, Erdélyből, Ausztriából és Olaszországból. A találkozó mottója – Maradj mellettem – a közösség fontosságát hangsúlyozza egymással, akár határokon átívelve is, és Istennel. Ezt élhették át a résztvevők a közös szentmisék, imádságok, elmélkedések alatt, de ebben erősödtek a játékos vetélkedők, bemutatkozó előadások és sportversenyek, valamint a táncos együttlétek során is. A találkozó logóját egy mosonmagyaróvári végzős piarista diák, Hajszán Kitti pályázata alapján választották a szervezők.

A hét tartalmas programjában helyet kapott egy fővárosi kirándulás a Parlament megtekintésével és egy városismereti vetélkedővel, melyet a Mátyás-templomban egy olasz nyelvű szentmise zárt le. Ópusztaszerre is ellátogatott a 16 és 21 év közötti, közel 250 fős társaság. A Nemzeti Történeti Emlékparkban alkalmuk nyílt megnézni a Feszty-körképet, egy lovasbemutatót, a skanzent, és bepillantást nyerhettek őseink életébe, mindennapjaiba.

A találkozó a Magyar Piarista Rendtartománynak, Labancz Zsolt tartományfőnöknek, valamint a szervezőknek köszönhetően valósulhatott meg ebben az évben Magyarországon. Sok fiatal tölthetett együtt egy felejthetetlen hetet Kecskeméten.

Győri Egyházmegye/Magyar Kurír

Forrás: www.piaristamovar.hu