Pápai kinevezések: több magyar is kapott megbízást

Kitekintő – 2012. szeptember 25., kedd | 11:35

Számos magyar mellett pápai kinevezést kapott Francisco Argüelló, a Neokatekumenális Út társalapítója és Maria Voce, a Fokoláre Mozgalom elnöke is.

XVI. Benedek pápa szeptember 22-én, szombaton a Rota Romana Törvényszék dékánjának nevezte ki Pio Vito Pinto prelátust, a testület eddigi ügyhallgatóját (auditor). A Püspöki Kongregáció tagjai közé nevezte ki George Pell ausztrál bíborost, Sydney érsekét.

A Szentatya továbbá kinevezte Carlos Amigo Vallejo OFM bíborost, Sevilla nyugalmazott érsekét különleges küldöttjének azokra a szertartásokra, amelyekkel Alonso Manso, Porto Rico első püspökére emlékeznek a szigetre való megérkezésének ötödik centenáriuma alkalmából San Juan városában, 2012. november 19-én.

 

Amint arról már korábban hírt adtunk, a Szentatya kinevezte Erdő Péter bíborost a püspöki szinódus XIII. általános rendes közgyűlésének tagjai közé.

XVI. Benedek pápa jóváhagyta az október 7. és 28. között esedékes XIII. rendes püspöki szinódusra a szinódusi főtitkár által kinevezett szakértők névsorát. Köztük van többek között Szentmártoni Mihály jezsuita, a Pápai Gergely Egyetem Lelkiségi Intézetének igazgatója, Marko Ivan Rupnik jezsuita, a római Aletti kutatóközpont igazgatója és Enzo Bianchi atya, a Bose-i Közösség perjele.

A szinódusi főtitkár a Szentatya jóváhagyásával, kinevezte a szinódus auditorai közé Kunszabó Zoltánt, az Esztergom-budapesti Egyházmegye állandó diakónusát, Mihail Fateevet, a szentpétervári United Television csatorna produkciós igazgatóját, Francisco Argüellót, a Neokatekumenális Út társalapítóját és Maria Vocét, a Fokoláre Mozgalom elnökét.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír