Pápai részvéttávirat a bolgár ortodox pátriárka halálára

2012. november 7., szerda | 9:17

November 6-án reggel, 98 éves korában elhunyt a bolgár ortodox egyház vezetője, Makszim pátriárka egy szófiai kórházban, ahol egy hónapja orvosi kezelésben részesült. A hírt a bolgár állami televízió jelentette be.

Részvéttáviratában XVI. Benedek pápa kifejezte: osztozik a bolgár ortodox egyház fájdalmában Makszim pátriárka halála miatt, aki sok éven át odaadással szolgálta az Urat és népét. A Szentatya visszaemlékezik arra, hogy a bolgár egyházi vezető Boldog II. János Pál pápát, 2002 májusában tett látogatása alkalmával, szívélyes fogadtatásban részesítette. Benedek pápa hálát ad az Úrnak azokért a jó kapcsolatokért, amelyeket a pátriárka ápolt a katolikus egyházzal; és reményének ad hangot, hogy ez tovább folytatódik az evangélium hirdetése érdekében.

Makszim pátriárka volt a legidősebb az autokefál (önálló) ortodox egyházak vezetői közül, életkorára és pátriárkai szolgálatára való tekintettel is. A pátriárka halálát követően a bolgár ortodox egyház szinódusa rendkívüli összejövetelt tart a temetési szertartás megszervezése érdekében.

A helyi katolikus egyház és a hívek nevében a püspöki konferencia elnöke, Hriszto Projkov püspök küldött részvéttáviratot a bolgár ortodox egyház szent szinódusának, amelyben „mély és őszinte sajnálatának ad hangot Makszim pátriárka halála miatt. Osztozva a gyászolók fájdalmában a katolikus hívek imáiról biztosítja az ortodox egyházat, hogy az Úr fogadja be lelkébe az elhunyt egyházi vezetőt”.

Makszim pátriárka 1914. október 29-én született, és 1971. július 4-én választották meg Bulgária pátriárkájává. A kommunista diktatúra egy időszakában, valamint a változások és a demokrácia útjára való lépés korában vezette a bolgár ortodox egyházat.

Az autokefál egyház 6,5 millió hívet számlál Bulgáriában, továbbá mintegy 2 millió emigrált hívet, akik a világ különböző részein élnek. Jelenleg a bolgár ortodox egyház szeretetközösségben van más ortodox egyházakkal, és a moszkvai, valamint a konstantinápolyi ökumenikus patriárkátus is elismeri.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
elo-orokseg-piarista-multidezes-budapesten
Élő örökség – Piarista múltidézés Budapesten

„A piarista múlt jelene” címmel tartottak könyvbemutatóval, könyvtár- és múzeummegáldással, valamint kiállításmegnyitóval összekötött rendezvényt a budapesti Piarista Központban április 25-én a Piarista Rend Magyar Tartományának központi gyűjteményei.

16:26
van-kozunk-hozzad-nazareti
Vecsei Miklós: Van közünk hozzád, Názáreti

„Kilenc hónappal ezelőtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pajzsára cseréltük a korábbi állami fenntartó cégtábláját az egykori gödi Topház bejáratán. A második héten szolgálatra jelentkeztem az intézménybe, tizenkét órás ügyeletet vállaltam...” Vecsei Miklós írását olvashatják az alábbiakban.

14:48
Útravaló – 2019. április 26.

Útravaló – 2019. április 26.

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. április 26.

Mai evangélium – 2019. április 26.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 21,1–14

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle