Pápalátogatás a Szent Tamás apostolról elnevezett római plébánián – VIDEÓVAL

Ferenc pápa – 2014. február 17., hétfő | 16:02

A Szentatya február 16-án, vasárnap délután 4 órakor kezdte meg lelkipásztori látogatását az Infernetto városnegyedben található plébánián. Gyermekekkel, hittanos fiatalokkal, mozgássérültekkel és betegekkel, illetve családtagjaikkal, valamint a közelmúltban megkeresztelt újszülöttekkel, szüleikkel és a pasztorális tanács tagjaival találkozott.

A pápa látogatására a plébánia alapításának ötvenedik évfordulója alkalmából került sor. Ferenc pápa este 6 órakor szentmisét mutatott be, amelyen koncelebrált Agostino Vallini bíboros, római helynöke és a városrész segédpüspöke; Antonio D’Errico plébános, aki 2002 óta vezeti a közösséget, valamint a plébánia többi papja. Együtt fogadták a Szentatyát.

A külvárosi plébániához tartozó területen tizenegy idősek otthona található. A plébánia termeiben tartják a mozgássérült gyermekek családjait tömörítő Happy time nevet viselő szervezet programjait. Ferenc pápa látogatásának középpontjában a szentmise bemutatása állt. A plébánia előtti téren óriáskivetítőkön követhették a szertartást azok, akiknek nem jutott hely a templomban.

A plébánián működik a Szent Tamásról elnevezett szervezet, amely rászorulóknak oszt szét lakberendezési tárgyakat és kisgyermekek számára különböző termékeket. A PiGreco csoport a szektákról és alternatív vallási mozgalmakról végez kutatást és gyűjt információkat, továbbá segít azoknak a családoknak, akiket ez a jelenség érint.

A pápa látogatásának előestéjén, február 13-án, csütörtökön Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke mutatott be szentmisét és elmélkedést tartott Ferenc pápa Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdításáról.

Az igazság és az őszinteség vezessen minket a felebarátainkkal való kapcsolatokban – erre buzdította a Szentatya a dél-római külváros templomában bemutatott szentmisén részt vevő híveket. A Szent Tamás apostol plébánián nagy örömmel és szeretettel várták Róma püspökét.

A pápa elsőként a gyermekekhez szólt, biztos receptet bízva a kicsinyekre, hogyan kezdjenek gyümölcsöző hitéletet: „Elmondok nektek egy titkot, hogyan szeressétek Jézust. Jól figyeljetek: ahhoz, hogy szeressük Jézust, hagyni kell, hogy ő szeressen minket. Megértettétek? Ő végzi el a munkát, nem mi! Ő szeret elsőként!.” A gyermekek szeretettel és kedvesen nyújtották kezüket a Szentatyának: „A barátunk vagy, csapj a kezünkbe!”

Ferenc pápa ezután a frissen kereszteltekkel és szüleikkel, az idősekkel, a betegekkel, a papokkal és a fogyatékkal élők családjaival találkozott. A szertartás megkezdése előtt néhány hívőt meggyóntatott.

A szentmisén mondott homíliájában a pápa Máté evangéliumának a vasárnapra előírt szakaszáról elmélkedett. Rámutatott, hogy az emberek egymás közötti kapcsolataiban, főként egy lakónegyed szűk környezetében az őszinteségnek és az igazságnak kell dominálnia, annak az igazságnak, ami egyenesen a szívünkből jön. „Azt hiszem, jót tesz nekünk, ha ma nem arra gondolunk, hogy tiszta-e vagy tisztátalan a lelkünk, hanem arra, hogy mi lakozik a szívünkben, legbelül. Hogy elmondjuk saját magunknak az igazságot”. De nem elég föltennünk magunknak a kérdést, egyenesen a szívünkben kell keresni a választ, hogy rájöjjünk, mik is a valós érzelmeink. „Szeretet van ott? Gyűlölet? A megbocsátás érzése azok iránt, akik megsértettek, vagy inkább a bosszúállásé? Meg kell kérdeznünk magunktól, mi van legbelül, mert ha az rossz, akkor kifelé is rossz jön és ártani fog, ha viszont jó, akkor a jó jön kifelé és jót fog tenni.” Ez nem könnyű folyamat, az imádság ereje és az Úr segítsége kell hozzá.


A Szentatya arra buzdította a híveket, hogy fohászkodjanak a kegyelemért: „Tudjuk meg, mi zajlik a szívünkben, hogy mindig jól döntsünk, a jó mellett döntsünk. Tartsuk észben azt, hogy ami beszennyezi életünket, az a szívünkből jövő rossz. Kérjük az Úr segítségét!”

Ez volt a negyedik római plébánia, amelyet Ferenc pápa fölkeresett.

Vatikáni Rádió/CTV/RomeReports/Magyar Kurír