Pápamobil-kiállítás nyílt a Vatikánban

Kitekintő – 2012. október 18., csütörtök | 16:02

A Vatikáni Múzeumok felújított pápamobil-pavilonjában az a nyitott fehér dzsip is megtekinthető, amelyen II. János Pál pápa az 1981. május 13-i merénylet pillanatában utazott.

A több mint tucatnyi díszes pápai hintót és kilenc pápai autót bemutató gyűjteményt az évek során csak időszakosan tekinthették meg a látogatók. A felújított, állandó kiállítás létrehozásáról akkor határoztak, amikor döntés született arról, hogy kiállítják az 1980-ban gyártott fehér Fiat Campagnolát. A megnyitóra október 16-án, Boldog II. János Pál pápává választásának 34. évfordulóján került sor.  

A gyűjtemény néhány gyöngyszeme:

– a mexikói gyártósorról utolsóként legördült bogárhátú Volkswagen. A 2003-as halványtürkiz Bogarat 2002-es mexikói látogatása emlékére 2004-ben ajándékozták Boldog II. János Pálnak;

– egy hatalmas, aranydíszítéses, hatlovas Gran Gala hintó, melynek kerekei több mint öt méter átmérőjűek. XII. Leó számára készült 1825 körül;

– egy formula 1-es Ferrari kormánya, amelyet 2005-ben ajándékozott Boldog II. János Pálnak a gyártó cég elnöke. Az emléklapon ez áll: a pápának, aki 26 éve áll az emberiség útjainak sarkpontján.

A pápák nehezen álltak át a lovashintóról az autóra. Amikor 1909-ben John Farley New York-i érsek egy Italát akart ajándékozni X. Piusznak, a pápa azt mondta, jobban kedveli a patkódobogást, mint a benzinmotor berregését. 

XI. Piusz volt az első pápa, aki a detroiti gyártó, a Graham fivérek által adományozott Graham Paige ülésén utazott. Ugyanezzel az autóval látogatott el 1943-ban XII. Piusz pápa Róma San Lorenzo negyedébe, hogy lelket öntsön az ott élőkbe egy pusztító amerikai bombázás után.   

A kiállításon láthatóak az első fehér pápamobilok is. Az első nyitott modell a VI. Pál pápa által használt 1976-os Toyota Land Cruiser volt. Ezt követte az 1980-as Fiat Campagnola, az 1983-as Land Rover Santana, majd az 1990-es Mercedes-Benz 230.

A képen látható fekete Mercedes-Benz sedant az 1960-as évektől I. János Pál pápaságáig használták. A jelenlegi pápai flotta két fekete sedanból és a fehér Mercedes-Benz pápamobilból áll – írja a Catholic Herald.

Magyar Kurír

(mk)