A pápát felháborította az ír gyermekek bántalmazásáról szóló jelentés

2009. június 9. kedd, 13:28

A pápa szemmel láthatólag felháborodva hallgatta június 5-én azt a jelentést, amely azokról a bántalmazásokról szólt, amelyeket több ezer gyermek szenvedett el szerzetesrendek által fenntatott írországi intézményekben – nyilatkozta a dublini érsek.

Diarmuid Martin érsek június 8-án tartott sajtókonferenciáján elmondta: a pápa elszomorodott, amikor végighallgatta, „mennyit szenvedtek a gyermekeknek attól, ami Isten szeretetének éppen az ellenkezőjét közvetítette számukra." Martin érsek és Sean Brady észak-írországi bíboros, az Ír Katolikus Püspöki Konferencia elnöke 45 perces vatikáni magánkihallgatáson ismertette a Szentatyával a bántalmazásokat vizsgáló bizottság május 20-i jelentését.

A Szentatya nagyon figyelmesen és nagyon együttérzően hallgatott minket, válaszában pedig utalt rá: eljött az ideje, hogy komolyan felülvizsgáljuk az írországi egyház életét – idézi Brady bíborost a CNS.

A független bizottságot 2000-ben hozta létre az ír kormány, hogy megbizonyosodjék a bántalmazásokról és szexuális zaklatásokról szóló vádakról, amelyeket állításuk szerint egyházi intézményekben szenvedtek el a sértettek az 1940-es évektől kezdve. Az állami alapítású, de gyakran egyházi közösségek által működtetett intézmények között iskolák, árvaházak, kórházak, gyermekotthonok és más gyermekgondozási intézmények szerepelnek.

Magyar Kurír

Kép (csak illusztráció): www.greece.org

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: ifjúság
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő