Pasztorális levél a Szeged-Csanádi Egyházmegye minden közösségének és tagjának

2016. január 4. hétfő 17:40

Az alábbiakban Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök pásztorlevelét adjuk közre.

Kedves Testvérek!

A karácsonyi ünnepek végén szívből kívánom, hogy Megváltónk születésének megünneplése egyéni életünkben, családjainkban és plébániai közösségeinkben legyen lelki erő és öröm forrása mindannyiunk számára az egész esztendő folyamán.

Ferenc pápa kezdeményezésére 2016 a Katolikus Egyházban az Irgalmasság Éve, elsősorban az isteni irgalmasságé. Péter utóda Rómában a Szent Péter-bazilikában már december 8-án megnyitotta ünnepélyes és jelképes keretek között ezt az esztendőt. Nem gondoljuk azt, hogy Isten az idén irgalmasabb hozzánk, mint máskor. Hisz éppen azt ünnepeltük az elmúlt napokban, hogy a Megváltó születésével Isten kimutatta felénk végtelen irgalmát és szeretetét, és végérvényesen, egyszer s mindenkorra elkötelezte magát mellettünk. Isten nem akarja a bűnös halálát, hanem hogy megtérjen és éljen. Ő úgy szerette a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy mindaz, aki hisz benne, el ne vesszen, hanem örökké éljen. Ő nem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon és életét adja értünk. Az ő irgalma és szeretete tehát végtelen és állandó, ezt érdemes különösen is tudatosítanunk és átéreznünk, mert bizony még sok magát hívőnek érző ember is úgy tekint Istenre, mint valami hideg, szenvtelen erkölcsi törvényhozóra, aki majd mérlegre állít, büntet vagy jutalmaz, és nem úgy, mint egy megértő, irgalmas és megbocsájtó Atyára, aki gyermekeként eleve szereti az embert, szeretetével magához emeli, és igazi partnerként tekint rá. Pedig Jézus emberi életében így mutatta be nekünk Istent. Ha ezt egy kicsit is átgondoljuk és felfogjuk, akkor a hála mellett tennünk is kell valamit Isten irgalmát és szeretetét közvetítve, tükrözve felebarátaink, embertársaink felé, akik nálunk nehezebb helyzetben élnek, súlyosabb gondokkal küzdenek, szenvedésekkel és veszélyekkel sújtottak. Ezen a téren sokat tehetünk és tettünk is karácsony környékén környezetünkben, településeinken, sőt országosan is különböző jótékonysági vagy szolidaritásból fakadó karitatív programok, rendezvények, gyűjtések, összefogások keretében.

Most, az esztendő első napjaiban szeretnénk az egész egyházmegye közössége nevében szolidaritásunkat kifejezni és hatékony segítséget nyújtani a Szíriában élő, nagyon nehéz helyzetben sokat szenvedő és kitartó keresztényeknek, akik erre messze sokkal jobban rászorulnak, mint a migránsok ezrei, akikkel kapcsolatban annyi üres vita folyik napjainkban.

Elmondhatatlanul kiszolgáltatott helyzetben él ma Szíriában sok millió belső menekült, főleg keresztények, akiket a háborús ország megmaradt területei tartanak el, minden külső segítség nélkül. Róluk nem vesz tudomást a világ. Külön tehertétel a több tízezer háborúban rokkanttá vált többségében fiatal ellátása. Ott kell segítenünk, ahol erre a legnagyobb szükség van, és azoknak az elsősorban keresztény közösségeknek, akik kitartanak őseik földjén, és nem akarnak migránsként élni. A Szeged-Csanádi Egyházmegye fölvette a kapcsolatot a szíriai keresztények törzsterületén lévő egyik legfontosabb plébánia vezetőjével, aki kiterjedt segélyszolgálatot működtet, amely egyaránt segíti a keresztény és a más vallású bajba jutottakat. A plébános, aki régi barátja a magyaroknak, vállalja, hogy minden tőlünk érkező adományt a legrászorultabbaknak juttat el Magyarország és az adományozók nevében. Az ő megsegítésükre rendez gyűjtést a Szeged-Csanádi Egyházmegye február 2-ig.

Kérem és buzdítom egyházmegyénk közösségének minden tagját és családját, lehetőségéhez mérten járuljon hozzá a gyűjtéshez, hogy minél hatékonyabban tudjuk anyagilag is támogatni szíriai keresztény testvéreinket és sorstársaikat. A gyűjtést nem vasárnapi szentmise keretében tartjuk, hanem borítékok segítségével, amelyek Toronyirány magazinunk legújabb számában találhatók és a templomokban is igényelhetők. Kérem, hogy az adományát helyezze mindenki borítékba, és névvel vagy név nélkül juttassa el február 2-ig saját templomába vagy a plébániai hivatalba. A felelős lelkipásztorokat pedig kérem, hogy a borítékokat összegyűjtve juttassák el őket az Egyházmegyei Hivatalba. Amennyiben valaki banki átutalással vagy befizetéssel kíván csatlakozni a gyűjtéshez, ezt is megteheti „szíriai keresztények” megjelöléssel a Szeged-Csanádi Egyházmegye számlájára (számlaszám: 11735005—26031527—00000000). Adjunk példát arról, hogy nemcsak szépen és okosan beszélünk, mint oly sokan napjaink egyik legsúlyosabb problémájáról, hanem tényleges segítséget nyújtunk a leginkább rászorulóknak.

Az Irgalmasság Évét kezdjük meg közösen a szolidaritásnak ezzel a hatékony jelével. Az év folyamán lesz még több közös rendezvényünk, programunk, ünnepi eseményünk, amelyről a Pasztorális Helynökség ad majd időben részletes tájékoztatást. A legfontosabb azonban, hogy az egyházmegye minden plébániája, közössége saját életében is gyümölcsözően élje meg az Irgalmasság Évét. Amennyiben a felelős lelkipásztoroknak, a plébániai képviselő-testületeknek saját körülményeikhez szabott ötletekre, programtervezetekre van szükségük, forduljanak bizalommal szintén a Pasztorális Helynökséghez.

Kívánom, hogy az új esztendőben mindannyian hálás szívvel tapasztaljuk meg Isten irántunk való végtelen irgalmát és szeretetét, és váljunk ennek hiteles tanúivá a társadalomban, amelyben élünk. Egyházmegyénk védőszentje, Szent Gellért püspök közbenjárására kívánok egyházmegyénk minden családjának és tagjának minden nemes erőfeszítéshez testi-lelki erőt, kitartást és áldott, békés, sikeres új esztendőt!

2016 újév napján

Kiss-Rigó László
püspök


Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
Vezető híreink - olvasta már?
palmer-buckle-ghanai-ersek-kereszteny-europa-elarulja-keresztennye-lett-afrikat
Palmer-Buckle ghánai érsek: A keresztény Európa elárulja a kereszténnyé lett Afrikát!

Charles Palmer-Buckle, a ghánai Accra érseke Erdő Péter bíboros, prímás meghívására érkezett Magyarországra április közepén. Országáról és az afrikai egyház helyzetéről kérdeztük.

15:11
a-karizmak-unnepen-hirdetik-meg-nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-masodik-elokeszuleti-evet
A karizmák ünnepén hirdetik meg a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus második előkészületi évét

Erdő Péter bíboros, prímás a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) második előkészületi évét május 21-én, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye hagyományos pünkösdhétfői majálisán, a karizmák ünnepén hirdeti meg Budapesten, Máriaremetén.

09:02