A Pázmány Péter Katolikus Egyetem felvételi eredményei

Hazai – 2011. július 22., péntek | 15:08

A különböző egyetemi rangsorok mellett a jelentkezési és felvételi adatok évről évre fontos jelzőszámai az egyetemek, karok, szakok helyzetének. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem felvételi eredményeiről Fodor György rektor készített rövid helyzetképet.

A tisztán hitéleti képzést folytató Hittudományi Karon a felvételi eljárás sajátos jellege miatt még nem alakult ki az új tanévre felvettek végleges száma, minden szakon pótfelvételivel is felvételt lehet nyerni. Az előző évben indult katolikus közösségszervező szakra idén jelentős érdeklődés mutatkozik; a tisztán hitéleti tárgyak mellett ez a szak tartalmaz pszichológiai, pedagógiai, szociológiai, vezetéselméleti, kommunikációs és az egyházi, ill. nonprofit szervezetekben nélkülözhetetlen pályázatírással és projektmenedzsmenttel foglalkozó modulokat is.

A Bölcsészettudományi Karon idén több mint 7 százalékkal nőtt a felvett hallgatók létszáma a 2010-es évhez képest, s ezen belül kiemelkedően, 30 százalékkal nőtt a mesterszakra felvételt nyert, államilag finanszírozott hallgatók száma. Idén, az egyetem történetében először közgazdasági képzést is indítanak, de az évek óta népszerű szakokon is jelentős volt a túljelentkezés. Ennek köszönhetően néhány szakon kiemelkedően magas lett a ponthatár, mind az államilag finanszírozott, mind a költségtérítéses hallgatók esetében. Így a BTK továbbra is tartani tudja pozícióját a hazai felsőoktatásban, mégpedig a már hagyományosnak mondható magas színvonalon.

A Jog- és Államtudományi Kar különösen jó eredményekkel zárhatja a felvételi eljárást. Szeptembertől nappali tagozaton több mint négyszáz új joghallgatót fogadhat a kar, és levelező tagozatra is közel négyszáz jelentkező nyert felvételt. Bár az államilag támogatott képzési helyek száma országosan csökkent, ezt a költségtérítést vállaló hallgatók számának emelkedése ellensúlyozza. A felvételi eredmények alapján a kar változatlanul a második helyen áll a nyolc magyarországi jogi kar között. A Jogi Karon a jogászképzés mellett több éve igazgatási szakok is otthonra leltek. Ősztől nemzetközi igazgatási alapszakon mintegy kétszáz hallgató kezdheti el tanulmányait nappali, illetve levelező tagozaton. Az európai és nemzetközi igazgatási mesterszak is mintegy negyven nappali és negyven levelező tagozatos hallgatóval indul; ezen a szakon szinte minden hallgató állami támogatással tanulhat. Összességében a nehezebbé váló külső körülmények ellenére a PPKE JÁK-on az  államilag támogatott hallgatók száma nem csökken, és a kar jelentős mértékben növelni tudta költségtérítéses hallgatóinak számát is.

Az Információs Technológiai Karon a molekuláris bionika alapszakra, mely a Semmelweis Egyetemmel közös képzésként indul, és a legmodernebb biológiai és informatikai kutatások összekapcsolásával nemzetközi szinten is kiemelkedő lehetőséget jelent a felvett hallgatók számára, imponálóan magas – 427-es átlagponttal – lehetett bejutni. A mérnök informatikus képzésnél, ahol az informatika területén a szoftvertervezés mellett a hardvertervezést is elsajátítják a hallgatók, az államilag finanszírozott helyekre 357-es átlagponttal nyerhettek felvételt a jelentkezők, ami a szak kedveltségét és piacképességét is mutatja.

A Vitéz János Kar felvételi jelentkezéseinek száma idén is mintegy 13 százalékos emelkedést mutat az előző évihez képest. Az idei évben az első évfolyamra felvett hallgatók száma 15 százalékkal haladja meg a tavalyit. Ezen belül mintegy megduplázódott a pedagógusképzés képzési területre felvett óvodapedagógus, tanító szakos hallgatók száma.

Az egyetem képzési profiljának bővülését jelző eredmény az idén először meghirdetett andragógia MA szak szeptemberi indulása.

Valamennyi induló nappali tagozatos képzés felvételi ponthatára 10 százalék körüli mértékben emelkedett a tavalyihoz képest – tájékoztatott Fodor György rektor.

Magyar Kurír