A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen díszdoktorrá avatták Wolfgang Waldstein professzort

Hazai – 2012. április 3., kedd | 11:09

Március 29-én, ünnepélyes keretek között, díszdoktorrá avatták Wolfgang Waldstein osztrák római jogi professzort a Pázmány Péter Katolikus Egyetem II. János Pál Dísztermében. A díszdoktori diplomát Erdő Péter bíboros, az egyetem nagykancellárja és Szuromi Szabolcs rektor adták át.

Az ünnepség előestéjén szimpóziumot tartottak Wolfgang Waldstein A szívébe írva – A természetjog mint az emberi társadalom alapja című könyve magyar fordításának megjelenése alkalmából, amely a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Római Jogi Tanszékén készült el.

A könyv 2010-ben jelent meg, német nyelven, a Sankt Ulrich Verlag gondozásában. XVI. Benedek pápa a német Szövetségi Gyűlés (Bundestag) előtt 2011-ben mondott beszédében több alkalommal is hivatkozott a könyvben kifejtett gondolatokra. A pápa rámutatott, hogy a jogi szabályozást igénylő témakörök túlnyomó részében elegendő feltétel a többség megléte; ugyanakkor kiemelte, hogy minden, az emberi méltóságra és az emberiességre vonatkozó esetben a többségi elv önmagában nem szolgáltat kellő alapot a döntéshozatalra. A kérdés megoldásához XVI. Benedek, Wolfgang Waldsteinre hivatkozva, a természetre és az értelemre mint valódi jogforrásokra utal, valamint az objektív és szubjektív értelem összhangjára, amelyeknek ugyanakkor közös előfeltétele az is, hogy mindkét szféra Isten teremtő értelmében gyökerezik.

Wolfgang Waldstein 1964-től az Innsbrucki Egyetem, 1965 és 1992 között a Salzburgi Egyetem professzoraként tanított római jogot. Az 1996 és 1998 közötti időszakban a Lateráni Egyetem Civiljogi Fakultásának ordináriusa volt.

A díszdoktoravatás alkalmából bemutatásra kerülő könyvében Wolfgang Waldstein vitába száll a természetjogi gondolkodás legnagyobb bírálóival. Felhívja a figyelmet e gondolkodás ókori gyökereire, rámutat ennek az európai jogfejlődésben betöltött jelentős szerepére, továbbá megmagyarázza a természetjog fontosságát és hitelességét mindennapi életünk jogi jellegű viszonyaiban: a házasság és a gyermeknevelés terén, az emberi élet és a tulajdon védelme körében éppúgy, mint a magánszféra tiszteletben tartása és a jóléti állam vonatkozásában – szerepel a PPKE JÁK Deák Ferenc Intézet közleményében.

Magyar Kurír