Püspöki áldást kapott a felújított várgesztesi templom

2012. október 2. kedd, 17:39

A templom épp megkezdett felújítási munkálatait szakította meg a januári földrengés, mely során megsérült a kórusnak is helyet adó karzat, szinte minden nyílászárónál és a sekrestyében megrepedtek a falak, megmozdult a födém.

Várgesztes jelenlegi temploma 1872-ben nyitotta meg először kapuit a hívek előtt. 2006-ban kapott új harangot; majd 2008-ban a rendkívül leromlott állapotú tető és torony rekonstrukciója következett 31 millió forintból, 2011-ben az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programtól az egyházközség több mint 12 milliós támogatást nyert el a külső felújításra.

Az éppen megkezdett munkálatokat szakította meg a 4,7-es, január 29-i földrengés, mely során megsérült a kórusnak is helyet adó karzat; szinte minden nyílászárónál és a sekrestyében megrepedtek a falak, megmozdult a födém – állapította meg akkor a helyszínt felkereső Spányi Antal püspök, aki Menoni Gabriella polgármesterrel és Bedy Sándor plébánossal együtt mérte fel a gesztesi templom állapotát 2011 februárjában.

A meglévő bajokat tovább súlyosbította a tavaly nyári újabb, 3,7-es erősségű földmozgás, melynek következtében tovább nőttek a repedések, folyamatosan szakadtak le a vakolatdarabok a falakról, az orgonakarzatot pedig balesetveszély miatt nem használhatták a hívek.

A püspöknek és az egyházközség tagjainak köszönhetően – a pályázaton nyert összeget kiegészítve – teljességében megszépült a gesztesi templom. A nyílászárók cseréje és a külső festés mellett kijavították a földrengés által okozott károkat; belül is új festést kaptak a falak, helyrehozták a sérült freskókat.

Spányi Antal megyéspüspök vasárnap áldotta meg a templomot.

Székesfehérvári Egyházmegye/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Címkék: egyházmegyék
Vezető híreink – olvasta már?
a-pasztor-feladata-hogy-gyogyitsa-baranyok-sebeit-tagle-biboros-eloadasa
A pásztor feladata, hogy gyógyítsa a bárányok sebeit – Tagle bíboros előadása

Csütörtök óta tart a Vatikánban a püspökök négynapos tanácskozása a kiskorúak védelméről az Egyházban. Plenáris előadások és kiscsoportos összejövetelek váltják egymást.

06:34
nem-jo-az-embernek-egyedul-lennie
Nem jó az embernek egyedül lennie

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg hazánkban a házasság hetét, amely február 17-én ért véget. A házasság öröméről, hivatásáról és küldetéséről Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató írását olvashatják.

2019. február 22. péntek