Ravasi bíboros a Názáreti Jézus című könyvről

2011. március 17. csütörtök, 13:47

A Kultúra Pápai Tanácsának elnökével, Gianfranco Ravasi bíborossal készített interjút a Vatikán Rádió olasz műsorának szerkesztője XVI. Benedek pápa Jézusról szóló könyvének most megjelent második kötetéről.

A Názáreti Jézus most megjelent kötete egy trilógia második része, melynek már a befejező kötetén dolgozik a Szentatya.

A második kötetben a Szentatya az evangéliumi elbeszélést követi Jézus jeruzsálemi bevonulásától a feltámadásig. A reális, igazi Jézus bemutatására törekszik, hogy ezzel segítséget adjon mindazoknak, akik szeretnének találkozni Jézussal és hinni Őbenne. Ravasi bíboros szerint az „igazi Jézus” kifejezés rendkívül érzékletes, hiszen nem pusztán a történelmi Jézusra utal, Akiről a történetírás szól – sokkal összetettebb: a pápa arra törekszik, hogy a történelmi jellegű elemzés mellett mélyebb, bensőségesebb és teológiailag megalapozottabb magyarázatot adjon Jézus alakjáról. E kettős megközelítés egységet alkot: a történelmi és teológiai szint megkülönböztetése nem jelenti a kettő szétválasztását, még kevésbé egymással való szembeállítását; inkább kölcsönösséget feltételez. XVI. Benedek integrális olvasatot ad Krisztus életének eseményeiről és a kereszténység történetéről. E gondolatvezetésnek köszönhetően Krisztus alakját, szavait és tetteit a maguk teljességében szemlélhetjük – hangsúlyozza a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke.

Könyvében XVI. Benedek a hitvallás és az elbeszélés szempontjai szerint elemzi a feltámadást. E kérdést illetően is jelentős szerepe van a kétfajta megközelítés, a történelmi és a teológiai szempont egyesítésének: a könyvben szereplő megfogalmazás szerint Jézus mennybemenetele a feltámadás utolsó és végleges magyarázata.  Mennybemenetele által Jézus belép a végtelenbe és az örökkévalóba. Jézus mennybemenetele nem eltávozást jelent a világegyetem egy távoli helyére; ellenkezőleg: Jézus örök közellétére utal, melyben a végtelen és az örökkévaló átöleli, és magára ölti azt, amit időnek és térnek nevezünk.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: Vatikán
Vezető híreink – olvasta már?
bunbanat-vatikanban-tulsagosan-onelegultek-voltunk-hogy-szembenezzunk-egyhazunk-sotet-oldalaval
Bűnbánat a Vatikánban – Túlságosan önelégültek voltunk, hogy szembenézzünk Egyházunk sötét oldalával

Február 21 és 24. között a kiskorúak védelméről szóló négynapos tanácskozást tartanak a Vatikánban. Február 23-án este a kiskorúak védelméről szóló püspöki tanácskozás résztvevői bűnbánati liturgián vettek részt, amelyen a ghánai püspöki konferencia elnöke, Philip Naameh érsek mondott szentbeszédet.

2019. február 23. szombat
a-pajzs-megerosit-es-felvertez-szabo-ferenc-sj-kapta-iden-parma-fidei-hit-pajzsa-dijat
A pajzs megerősít és felvértez – Szabó Ferenc SJ kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Parma fidei – Hit pajzsa díjat idén Szabó Ferenc SJ kapta. A tizennyolcadik alkalommal megrendezett díjátadót február 23-án tartották Budapesten, a jezsuiták Párbeszéd Háza dísztermében. Az eseményen Erdő Péter bíboros is részt vett.

2019. február 23. szombat