Ravasi bíboros a Názáreti Jézus című könyvről

2011. március 17., csütörtök | 13:47

A Kultúra Pápai Tanácsának elnökével, Gianfranco Ravasi bíborossal készített interjút a Vatikán Rádió olasz műsorának szerkesztője XVI. Benedek pápa Jézusról szóló könyvének most megjelent második kötetéről.

A Názáreti Jézus most megjelent kötete egy trilógia második része, melynek már a befejező kötetén dolgozik a Szentatya.

A második kötetben a Szentatya az evangéliumi elbeszélést követi Jézus jeruzsálemi bevonulásától a feltámadásig. A reális, igazi Jézus bemutatására törekszik, hogy ezzel segítséget adjon mindazoknak, akik szeretnének találkozni Jézussal és hinni Őbenne. Ravasi bíboros szerint az „igazi Jézus” kifejezés rendkívül érzékletes, hiszen nem pusztán a történelmi Jézusra utal, Akiről a történetírás szól – sokkal összetettebb: a pápa arra törekszik, hogy a történelmi jellegű elemzés mellett mélyebb, bensőségesebb és teológiailag megalapozottabb magyarázatot adjon Jézus alakjáról. E kettős megközelítés egységet alkot: a történelmi és teológiai szint megkülönböztetése nem jelenti a kettő szétválasztását, még kevésbé egymással való szembeállítását; inkább kölcsönösséget feltételez. XVI. Benedek integrális olvasatot ad Krisztus életének eseményeiről és a kereszténység történetéről. E gondolatvezetésnek köszönhetően Krisztus alakját, szavait és tetteit a maguk teljességében szemlélhetjük – hangsúlyozza a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke.

Könyvében XVI. Benedek a hitvallás és az elbeszélés szempontjai szerint elemzi a feltámadást. E kérdést illetően is jelentős szerepe van a kétfajta megközelítés, a történelmi és a teológiai szempont egyesítésének: a könyvben szereplő megfogalmazás szerint Jézus mennybemenetele a feltámadás utolsó és végleges magyarázata.  Mennybemenetele által Jézus belép a végtelenbe és az örökkévalóba. Jézus mennybemenetele nem eltávozást jelent a világegyetem egy távoli helyére; ellenkezőleg: Jézus örök közellétére utal, melyben a végtelen és az örökkévaló átöleli, és magára ölti azt, amit időnek és térnek nevezünk.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: Vatikán
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-bocsatasz-meg-testvereidnek-isten-sem-bocsat-meg-neked
Ferenc pápa: Ha nem bocsátasz meg testvéreidnek, Isten sem bocsát meg neked!

A Szentatya április 24-én folytatta a Miatyánkról szóló katekézissorozatát. Ma is az Úr imájának arról a mondatáról elmélkedett, amelyben azt kérjük, hogy az Úr engedje el adósságainkat, vétkeinket, amint mi is elengedjük embertársainkét. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2019. április 24., szerda
az-otodik-evangelium-egy-multfeltaro-evtized-szentfoldon-voros-gyozo-akademikus-professzorral
Az Ötödik Evangélium – Egy múltfeltáró évtized a Szentföldön Vörös Győző akadémikus professzorral

A kutatások lenyűgöző eredményeiről és a 20. századi „előkutatásokra” visszatekintő dokumentációkból már a harmadik reprezentatív akadémiai monográfiája jelent meg. Húsvét alkalmából az „Ötödik Evangélium” üzeneteiről kérdeztük Vörös Győzőt.

2019. április 24., szerda