Ravasi bíboros a Názáreti Jézus című könyvről

2011. március 17. csütörtök 13:47

A Kultúra Pápai Tanácsának elnökével, Gianfranco Ravasi bíborossal készített interjút a Vatikán Rádió olasz műsorának szerkesztője XVI. Benedek pápa Jézusról szóló könyvének most megjelent második kötetéről.

A Názáreti Jézus most megjelent kötete egy trilógia második része, melynek már a befejező kötetén dolgozik a Szentatya.

A második kötetben a Szentatya az evangéliumi elbeszélést követi Jézus jeruzsálemi bevonulásától a feltámadásig. A reális, igazi Jézus bemutatására törekszik, hogy ezzel segítséget adjon mindazoknak, akik szeretnének találkozni Jézussal és hinni Őbenne. Ravasi bíboros szerint az „igazi Jézus” kifejezés rendkívül érzékletes, hiszen nem pusztán a történelmi Jézusra utal, Akiről a történetírás szól – sokkal összetettebb: a pápa arra törekszik, hogy a történelmi jellegű elemzés mellett mélyebb, bensőségesebb és teológiailag megalapozottabb magyarázatot adjon Jézus alakjáról. E kettős megközelítés egységet alkot: a történelmi és teológiai szint megkülönböztetése nem jelenti a kettő szétválasztását, még kevésbé egymással való szembeállítását; inkább kölcsönösséget feltételez. XVI. Benedek integrális olvasatot ad Krisztus életének eseményeiről és a kereszténység történetéről. E gondolatvezetésnek köszönhetően Krisztus alakját, szavait és tetteit a maguk teljességében szemlélhetjük – hangsúlyozza a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke.

Könyvében XVI. Benedek a hitvallás és az elbeszélés szempontjai szerint elemzi a feltámadást. E kérdést illetően is jelentős szerepe van a kétfajta megközelítés, a történelmi és a teológiai szempont egyesítésének: a könyvben szereplő megfogalmazás szerint Jézus mennybemenetele a feltámadás utolsó és végleges magyarázata.  Mennybemenetele által Jézus belép a végtelenbe és az örökkévalóba. Jézus mennybemenetele nem eltávozást jelent a világegyetem egy távoli helyére; ellenkezőleg: Jézus örök közellétére utal, melyben a végtelen és az örökkévaló átöleli, és magára ölti azt, amit időnek és térnek nevezünk.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: Vatikán
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
babel-balazs-ersek-baja-varos-diszpolgara-lett
Bábel Balázs érsek Baja város díszpolgára lett

December 15-én a bajai városháza dísztermében adták át az elismeréseket azoknak, akik sokat tettek Bajáért. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek a várostól díszpolgári címet kapott.

19:18
ferenc-papa-82-eves-szuletesnapi-jokivansagok-vilag-minden-tajarol
Ad multos annos, Franciscus! – Ferenc pápa 82 éves

Ferenc pápa december 17-én betöltötte 82. életévét; ez a hatodik születésnapja, amelyet pápaként ünnepel. A tényleges ünneplés tegnap történt: a vatikáni gyermekkórház kis betegeivel fogyasztott el egy hatalmas tortát.

17:09