Római konferencia Nagy Konstantinról

Kitekintő – 2012. április 13., péntek | 16:28

Húsvét második hetében Nagy Konstantin császárról tartanak nemzetközi kongresszust a Vatikánban, a Történelemtudományok Pápai Bizottsága szervezésében.

A tudományos találkozóval Nagy Konstantin – Caius Flavius Valerius Aurelius Constantinus – 1700 évvel ezelőtti megtérése és a 312-ben, a Ponte Milvio melletti csata emléke előtt tisztelegnek. Megtérése és e csata alkotja a Konstantin-mítosz lényegét. A Róma Milvius-hídjánál vívott csatában Konstantin a kereszt jegyében aratott győzelmet ellenfele, Maxentius felett, és így a teljes Nyugatrómai Birodalom császára lett. Az ezt követő 313-as milánói ediktum – mely hivatalosan is teljes toleranciát biztosított a birodalomban minden vallás számára, beleértve a kereszténységet is – a vallási üldözések megszűnését célozta a római birodalomban.

E témákról hangzanak el tudományos értekezések a vatikáni kongresszuson. Az előadók között szerepel többek között Sergio Pagano püspök, a Vatikáni Titkos Levéltár prefektusa. Az ülés zárásaként XVI. Benedek pápa kihallgatáson fogadja a konferencia részvevőit.

Magyar Kurír