A római Magyarok Nagyasszonya-kápolnában kínai pap mondott újmisét

Megszentelt élet – 2012. május 14., hétfő | 10:12

Nem mindennapi eseménynek lehettek tanúi a Rómában élő Kalocsai Iskolanővérek május 13-án. Wang Haigiang Giuseppe, a kínai Zhumadian egyházmegye újonnan felszentelt papja a Szent Péter-bazilika altemplomában található Magyarok Nagyasszonya-kápolnát választotta újmiséje színhelyéül.

A legszentebb áldozatot Giuseppe atya 24 kínai paptársával, két diakónus segédletével és a Kalocsai Iskolanővérek részvételével mutatta be. A szentmise ünnepélyességét emelte a Vatikáni Rádió kínai adásának énekkara, melynek tagjai szívesen megtanultak és elénekeltek néhány magyar éneket is.

Szentbeszédében, hivatástörténetét ismertetve, az újmisés Wang Haigiang Giuseppe megemlékezett a Kalocsai Iskolanővérek kínai missziójáról és annak magyar gyökereiről. Kifejezte köszönetét a Kalocsai Iskolanővérek római közösségében megtapasztalt vendégszeretetéért, melyben éveken át részesült egyetemi tanulmányai idején. Újmisés áldását küldte a Nővérek életére és munkájára, Kínában és Magyarországon egyaránt.

A Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek Társulatának 1926-tól egészen az 1949-es feloszlatásig voltak missziót teljesítő nővérei Kínában. Áldásos munkájuk gyümölcseként és életpéldájukon felbuzdulva, számos fiatal lány kérte felvételét a társulatba. 1987-ben indulhatott újra az ottani szerzetesközösség élete. Ma már több mint 100 tagja van a kínai Rendtartománynak, s ebből 66 örökfogadalmas nővér. Közülük hárman a római Szent István Házban, a Nővérek magyar közösségében élnek, tanulnak és teljesítenek szolgálatot.

Rómában évek óta mind szorosabb szálak fűzik egybe a kínai és a magyar közösséget. Ennek mintegy megpecsételése ez az újmise, amikor a Szent Péter apostolfejedelem sírja közelében található Magyarok Nagyasszonya-kápolnában kínai nyelven hangzott fel az Úr dicsérete, akinek szőlőjében együtt kell dolgoznunk és hirdetnünk az Örömhírt – „akár alkalmas, akár alkalmatlan”.

Kalocsai Iskolanővérek/Magyar Kurír