A római Pápai Magyar Intézet évnyitó szentmiséje

2002. október 9. szerda 13:01

Róma: A nagy hagyományú római kollégium, amely fennállása óta jól képzett, különböző római egyházi egyetemeken tudományos fokozatot szerzett papi generációk sorát engedte útjára a magyar egyház szolgálatára, hétfőn este hétórai kezdettel tartotta ünnepélyes Veni Sancte szentmiséjét.
Elsőként a rektor, Németh László atya köszöntötte a megjelenteket, köztük az egyháziak részéről mindenekelőtt a két jelenlévő püspököt: Veres Andrást, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkárát és Ternyák Csaba érseket, aki a szentmise főcelebránsa volt. Jelen volt továbbá Erdődy Gábor, a Magyar Köztársaság Szentszékhez akkreditált nagykövete, feleségével együtt, valamint Hajnal János, a kápolna új üvegablakainak készítője.
Az intézetben jelenleg kilenc fiatal pap végzi tanulmányait: Csizmadia Zoltán pécsi egyházmegyés, Kálmán Imre győri, Linczenbold Levente és Tóth László a debreceni, Nyéki Kálmán a kaposvári, Szabó József és Török László az egri, Szederkényi László a váci egyházmegyéből érkezett. Az intézet egyetlen olasz lakója Tuttobene Luca, Ragusából. VR/MK
Veres András püspök szentmiséje Magyarok Nagyasszonyának ünnepén
Vatikán: Október 8-án, Magyarok Nagyasszonya ünnepén Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára mutatott be szentmisét a Szent Péter-bazilika Magna Domina Hungarorum kápolnájában. A 12 éve fölszentelt Magyarok Nagyasszonya-kápolna búcsúnapján az új szentszéki magyar nagyköveten, a római magyar kolónia tagjain, az itt tanuló papokon, szerzeteseken, teológusokon, továbbá a számos zarándokon kívül megjelent az Opus Dei prelatúra budapesti kollégiumának vezetősége is.
A szentmise homíliájában Veres András püspök az életszentségről, mint közös keresztény hivatásunkról szólott. VR/MK

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-pio-atya-kegyhelyen-mindenki-csodalja-de-hanyan-kovetik
Ferenc pápa Pió atya kegyhelyén: Mindenki csodálja, de hányan követik?

Március 17-én délelőtt a Szentatya San Giovanni Rotondóban mutatott be szentmisét Pietrelcinai Szent Pió atya, a világhírű kapucinus szerzetes stigmái megjelenésének századik és halálának ötvenedik évfordulója alkalmából. Ebben a városban hunyt el Pió atya 1968-ban.

07:33
hozzad-menekszunk-edes-jo-anyank-hivek-zarandoklata-konnyezo-szuzanyanal
Hozzád menekszünk, édes jó Anyánk – hívek zarándoklata a Könnyező Szűzanyánál

Szentmisével kezdődött meg a hívek zarándoklata Győrben Könnyező Szűzanya búcsúnapján, március 17-én. Böjte Csaba adta útravalóval indult, zenés áhítattal, elhunyt zarándokokért és a zarándokok elhunyt hozzátartozóiért felajánlott szentmisével, szentségimádással, virrasztással folytatódott a búcsú.

2018. március 17. szombat