A római „Szuperpápa”-graffiti alkotója nyilatkozott – VIDEÓVAL

Kitekintő – 2014. január 30., csütörtök | 19:25

Ferenc pápát hivatalosan is szuperhőssé nyilvánították.

A graffitin a pápa fegyvere egy nyakában függő rózsafüzér, egy Értékek feliratú aktatáska, valamint egy sál, amelyet kedvenc focicsapata színei díszítenek.

Ez a graffiti – amely a pápát repülés közben ábrázolja – egy Vatikánhoz közeli negyedben, Borgo Pio-ban tűnt fel a falon, és rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert. A Maupal néven alkotó művész, Mauro Pallotta arról nyilatkozott, miért ábrázolta a Szentatyát szuperhősként:

„Számomra ő az egyetlen, valóban hatalommal bíró ember a földön, egyike azon keveseknek, akik az emberek érdekében használják fel hatalmukat – azért, hogy jót tegyenek. Tények alapján cselekszik, és nem törődik azzal, ki mit gondol az egyházról és a vallásról. Azt gondolom, hogy egy szuperhős szerepét öltötte magára.”

A római művész azt is hozzáfűzte: szerinte a kép nem lenne teljes a San Lorenzo focicsapat sálja nélkül. És az sem véletlen, hogy ez a sál a pápa Értékek feliratú táskájából kukucskál elő: „Egyszerű fekete aktatáskája van a kezében, tele minden lehetséges keresztény értékkel. Ugyanakkor benne van az az emberi vonás, hogy szereti a focicsapatát és szurkol nekik – ez nagyon emberközelivé teszi őt.”

Maupal nagyon elégedett művével, de azt sem bánja, ha az önkormányzat úgy dönt, hogy eltüntetik alkotását a falról. A helyiek azonban ezt nagyon zokon vennék: ragaszkodnak hozzá, hogy a Ferenc pápa-graffiti megmaradjon. Sebastiano Faraci, helyi lakos úgy nyilatkozott: „Láttunk reggel egy önkormányzati autót, kíváncsiak voltunk, mit akarnak. Azt mondták: a rendőrség hívta őket, hogy tüntessék el a graffitit. Azt feleltem nekik: szó sincs róla, rengeteg nagyobb gond van Rómában, miért pont egy Ferenc pápát ábrázoló művet tüntetnének el?”

Még nem tudni, mi lesz a sorsa a Szuperpápának. De annyi biztos: ilyen rövid idő alatt máris belépett a pápának emelt pop-emlékművek sorába.

Híradásunk után nem sokkal kiderült, mi lett a sorsa a pápát Supermanként ábrázoló graffitinek: a római közterületfenntartók lemosták az épületről.

Rome Reports/Magyar Kurír
(vn)