A rumi gyógypedagógiai központba látogatott Veres András – VIDEÓVAL

Hazai – 2014. január 22., szerda | 17:12

A rumi Bezerédj (majd Széchenyi) kastélyban működő gyógypedagógiai központba látogatott el Veres András megyéspüspök január 21-én, az intézmény által kezdeményezett Töltsön nálunk egy napot! projekt első vendégeként. Az óvodát, általános iskolát, szakiskolát, lakásotthont és diákotthont magában foglaló gyógypedagógiai intézmény célja, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékkal élők mindennapjaira.

Az értelmileg akadályozott gyermekek és az őket nevelő családok megsegítését feladatul vállaló Rumi Óvoda, Fejlesztő- és Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola Gyermek és Diákotthon 1953 óta működik, Vas megyében egyetlen ilyen jellegű intézményként. 2000-től az intézmény országosan is elismert szakmai munkája további területekkel bővült. Felépült a lakásotthont, és 2002-től speciális szakképzést is folytatnak. Tanulóikat kézi rongyszőnyeg- és lábtörlő-szövő, parkápoló, valamint takarítói kisegítő munkára készítik fel.

Az óriási parkkal  körülvetett, festői környezetben álló kastélyépületbe látogatott el Veres András, hogy  megismerje az itt élők hétköznapjait, az intézményben folyó szerteágazó munkát, néha szinte emberfeletti szolgálatot. A főpásztor több foglalkozáson is részt vett, megtapasztalta a tanulás és tanítás kihívásait. „Valahányszor beléptünk egy terembe, nem megkeseredett arcok, fáradt vagy unott pillantások, nem kezelhetetlen gyerekek fogadtak bennünket, mint ahogyan azt a társadalom nagy része gondolja. Hanem mosolygó fiatalok, akik tudnak örülni a legapróbb sikereknek is, amit óriási munka árán érnek el” – fogalmaz beszámolójában Molnár János. 

Domjánné Éder Marietta, az intézményközpont igazgatója a Magyar Kurírnak elmondta: önként vállalt feladatként 15 éve folyik Rumban hitoktatás. az évek során jó kapcsolat alakult ki az egyházmegyével. Rendszeresen készítik fel gyerekeiket elsőáldozásra, bérmálásra. Legutóbb tavaly szeptemberben volt náluk bérmálás, Veres András püspököt akkor hívták meg intézményükbe. A most januárban kezdődő Töltsön nálunk egy napot! címmel indított projekt első vendége a szombathelyi főpásztor volt.

Szombathelyi Egyházmegye/Magyar Kurír