Sajtótájékoztató Scheffler János boldoggáavatásáról

Külhoni – 2011. június 22., szerda | 11:21

Június 21-én a szatmári püspöki palota konferenciatermében tartott sajtótájékoztatón ismertették a Scheffler János vértanú püspök közelgő boldoggáavatása kapcsán tervezett eseményeket, valamint a július 3-i ünnepség részleteit.

Hankovszky Ferenc püspöki helynök, a boldoggáavatást előkészítő szakmai csapat vezetője köszöntötte a sajtó képviselőit. Beszélt Scheffler Jánosról, érintve élete főbb állomásait; és tájékoztatta a jelenlévőket a boldoggáavatással kapcsolatos eseményekről.

Scheffler János, Szatmár nagy püspöke 1887-ben született, tízgyermekes zsellér család sarjaként. A szatmárnémeti katolikus gimnáziumban, a Pázmány Péter Tudományegyetemen, majd felszentelése után Rómában, a Gregorianán tanult; a kánonjog doktora lett. Kiváló szellemi képességű, mindvégig színjeles tanuló. Segédlelkész volt Csomaközön és Ungváron. 1920-ban újjászervezte és vezette a Szatmári Katolikus Főgimnáziumot. Püspöke teológiai tanárrá nevezte ki. Egyházjogot és egyháztörténelmet tanított; a teológia kispapjainak lelki vezetője volt. A szatmár-nagyváradi egyházmegyék egyesítése után rábízták a közös teológia és szeminárium megszervezését. 1940-ben a Kolozsvári Tudományegyetem egyházjogi tanszékének rendes tanárává nevezték ki. 1942-től volt a szatmári egyházmegye megyéspüspöke. Egyházmegyéjében kisszemináriumok létesítését tervezte Szatmárnémetiben, Nagykárolyban és Ungváron. Egész életútján végigkísérte szociális érzékenysége, az elnyomottak és az üldözöttek védelme. Amikor 1950-ben szembeszegült a romániai katolikus egyházat a pápától elszakítani akaró kommunista törekvésekkel, kényszerlakhelyre vitték, majd letartóztatták. Jilava börtönében halt meg 1952. december 6-án. Jeltelen sírba temették, de a börtön ortodox lelkésze megjegyezte a sír helyét, és 1965 őszén Galambos Ferenc nagyprépost (akkor még segédlelkész) titokban menekítette haza földi maradványait, melyek 2011. június 17-ig a székesegyház kriptájában nyugodtak.

Lelki életének fő célkitűzése az igazi felebaráti szeretet megvalósítása volt. Azt vallotta, hogy a szeretet próbája, mértéke, fokozója a másokért hozott áldozat. Ezért akart vezeklő, engesztelő lélekké válni. Élete minden szakaszában hangoztatott célja volt: Isten akaratának keresése, felismerése és teljesítése. Ezt az akaratot teljesítette akkor is, amikor életét áldozta Istenért és az egyházért, vértanú halált halt.

Boldoggáavatási eljárásának megindítását Reizer Pál püspök kezdeményezte a papok és hívek kérésére. Az ügy posztulátorává Szőke János szalézi szerzetest nevezte ki, majd kérte a Szenttéavatási Kongregáció engedélyét az eljárás megindításához. Reizer Pál püspök kinevezte az Egyházmegyei Bíróságot, amely az egyházi előírásoknak megfelelően elvégezte a tanúkihallgatásokat, összegyűjtötte és a szabályoknak megfelelően, rendezte a per anyagát. Az ügyiratcsomót 1996. december 5-én adták át hivatalosan a Szenttéavatási Kongregációnak. Rómában 2002-ben elkészült a positio. A relátor pozitív következtetése: „Elegendő bizonyíték a vértanúság tényéhez; érett a boldoggáavatásra.” XVI. Benedek pápa 2010. július 1-én hagyta jóvá a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa, Angelo Amato érsek által bemutatott boldoggáavatási dekrétumot. E momentummal a Szatmári Egyházmegye megkezdhette a felkészülést a boldoggáavatásra.

Tavaly a Nagykárolyi Főesperesség szervezésében a püspök halálának évfordulóján, december 6-án Kálmándon megtartották az első zarándoklattal egybekötött szentmisét. A zarándoklattal egybekötött ünnepi szentmisék folytatódtak Nagykárolyban, Kálmándon, majd Nagymajtényban. Január 16-án megnyílt a Scheffler János személyes tárgyaiból összeállított kiállítás a Püspöki Palota dísztermében; e kiállítás a közelmúltban átkerült a szatmárnémeti székesegyházból nyíló Scheffler-emlékszobába. Hűség és áldozat címmel május 6-án román nyelvű szimpóziumot tartottak Scheffler János életéről és vértanúságáról a Dinu Lipatti filharmóniában.

Június 11-én, magyar nyelvű szimpózium keretében, a püspök életéről szóló előadás mellett két könyvet mutattak be, s levetítették a boldoggáavatásra készült Estote perfecti, estote perfectores című filmet. Az említett két könyv: a boldoggáavatásra adták ki a Scheffler János vállalt vértanúságát bemutató könyvet, melyet Bura László írt, Boldog Scheffler János címmel; megjelent továbbá a püspök által írt, a sváb őshazában, valamint chicagoi eukarisztikus kongresszuson tett látogatásáról szóló útirajz, melynek címe: Szatmártól Chicagóig - Barangolásaim a szatmári svábok őshazájában.

Adventben és nagyböjtben az egyházmegye minden plébániáján tartottak triduumot a boldoggáavatásra készülve; az esperességi napok idén Scheffler Jánosról is szóltak; a püspökség irodái saját (ifjúsági, felnőtt- és kórházpasztorációs) rendezvényeiket is igazították a nagy eseményhez. Számos helyen tartottak a plébániák szentségimádást, megemlékező szentmiséket. Az egyházmegye papjai rekollekciós napokon készültek a beatifikáció eseményére. Mindemellett nemcsak a Szatmári Egyházmegye teljes területén, de a környező területeken is, így az egykor az egyházmgyéhez tartozó Mátészalkán és Munkácson is készülnek a boldoggáavatásra – részt vesznek majd az ünnepségen is.

Június 24-én, ezen a héten pénteken veszi kezdetét a Jézus Szíve Kilenced, amely minden évben megelőzi  a Jézus Szíve Búcsút. Kilenc napon keresztül, este hét órakor felkészítő szentmisék lesznek a szatmárnémeti székesegyházban. A kilenced szentmiséit idén is különböző témákkal tartják majd: pénteken Sorsközösségvállalás címmel Hankovszky Ferenc püspöki helynök tart szentbeszédet, szombaton Derűsen az élet útján témában Tempfli Imre, vasárnap A kegyelem folyamában gondolattól kiindulva Láng Pál, hétfőn Hit a Gondviselésben címmel Heidelsperger István, kedden Isten arcát látni másokban témával Ilyés Csaba, szerdán Bűnbánó lelkület témával Merlás Tibor, csütörtökön Szívvel gondolkodni cím alatt Szinovácz György, pénteken délelőtt kilenc órától A szeretet szolgálatában témában Kirner Ferenc, délután hét órától Testvéribb közösséget építeni gondolattal Bohán Béla SJ, míg szombaton este hét órától Megbocsátó szelleme címmel Reszler Mihály szentbeszédével zárul a sorozat.

A kilenced első szentmiséjén Schönberger Jenő püspök megszenteli a Scheffler János földi maradványainak készített új síremléket. A kriptából június 17-én felhozták és a székesegyház jobboldali mellékoltárjánál helyezték el a vértanú püspök 1965-ben hazahozott csontjait.

A Jézus Szíve kilenced július 2-i utolsó szentmiséjét vesperás zárja. Az este hét órától bemutatásra kerülő szentmise után szombatról-vasárnapra virradóra egész éjjel nyitvatart a székesegyház; reggelig tartó szentségimádás lesz a plébániai és lelkiségi csoportok részvételével, akik egymást váltva imádkoznak reggelig. A székesegyházban imádkoznak az érkező zarándokcsoportok is. Részvételi szándékukat a Szatmári Egyházmegye minden részéről, Románia minden katolikus egyházmegyéjéből, Magyarország számos egyházmegyéjéből, Ukrajna, Ausztria, Németország, Olaszország számos pontjáról jelezték csoportok, de a világ sok részéből érkeznek egyénileg is. Kálmándról és Nagybányáról július 2-án, szombaton gyalogos zarándoklat indul Szatmárnémetibe, a boldoggáavatásra.

Július 3-án közel húszezer embert várnak a (helyi idő szerint) 10 órakor (magyarországi idő szerint 9 órakor) kezdődő ünnepségre, melyre a székesegyház előtti téren kerül majd sor. A boldoggáavatási szertartásra az ünnepség elején kerül sor, majd szentmisével folytatódik a program. A boldoggáavatáson Angelo Amato bíboros, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa felolvassa XVI. Benedek pápa levelét, ezt követően leplezik le Scheffler János arcképét. A vértanú püspök életét Szőke János budapesti szalézi atya, a boldoggáavatási kérelem posztulátora ismerteti, majd Erdő Péter bíboros celebrál szentmisét.

A boldoggáavatáson részt vesz Francisco Javier Lozano apostoli nuncius, Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, Ioan Robu bukaresti érsek, Ternyák Csaba egri érsek, Lucian Mureşan fogaras-gyulafehérvári görög katolikus nagyérsek, metropolita, valamint Románia római és görög katolikus egyházmegyéinek püspökei; számos magyarországi és külföldi püspök (Munkács-Ukrajna, Szabadka–Szerbia és Nagyszombat-Szlovákia). Körülbelül 35 püspök vesz részt a szertartáson, továbbá több mint százötven katolikus pap; de tiszteletüket teszik a más felekezetek képviselői is, így Csűri István királyhágómelléki református püspök, Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök, Alexandru Tincu nyugalmazott ortodox esperes.

A Duna Televízió, valamint a Mária Rádió élőben közvetíti az ünnepséget.

Magyar Kurír

(gj)