Salzburgban énekelt a győri bencések fiúkórusa

Hazai – 2013. április 11., csütörtök | 14:36

A salzburgi dóm kapellmeisteri, azaz karnagyi állását immáron több, mint huszonöt esztendeje a magyar származású Czifra János tölti be. A salzburgiak nagyrabecsülik a karnagyot, akinek meghívására március 17-én, nagyböjt ötödik vasárnapján a salzburgi dómban énekelt a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium Collegium Musicum Jaurinense fiúkórusa.

A márciusi ausztriai éneklés már a második alkalom volt, hiszen 2010 áprilisában szintén Salzburgban mutatták be Carissimi Missa Concertata című művét a győriek.

Az idei fellépés zenei anyagát a feketevasárnap gregorián tételei adták, melyeket a tíz órakor kezdődő ünnepi szentmisén, a tételeknek megfelelő liturgikus helyükön énekelt a bencés fiúkórus.

Az utazást kirándulással kapcsolták össze a győri diákok: meglátogatták a kremsmünsteri apátságot, jártak Bécsben és Göttweigben, végül pedig a heiligenkreuzi ciszterci apátság vesperásán vehettek részt.

Örömmel tapasztalták, hogy lemezeiket Ausztriában is egyre több helyen ismerik, és különösen is megtisztelő volt számukra, hogy Czifra János a fellépést követően nagy elismeréssel szólt együttesükről.

Győri Egyházmegye/Magyar Kurír