A Sant’Egidio Közösség közvetítésével aláírják a guineai békeegyezményt

2010. május 28., péntek | 11:28

Az átmenetet biztosító nemzeti tanács, vagyis az ideiglenes parlament képviselői és a legfontosabb politikai formációk május 28-án, pénteken egyezményt írnak alá Guinea demokratikus jövőjének építése érdekében Rómában.

Ezzel véget ér a bizonytalanság és az erőszak időszaka. 22 guineai politikai képviselő – közöttük a nemzeti tanács alelnöke, a politikai ügyek és a kiengesztelődés bizottság vezetője – gyűlt össze a Szent Egyed Közösség római központjában, hogy egy hetes intenzív munka során megvitassák az átmenetet és az ország jövőjét; előkészítették a választások következő határidejét.

Guinea nagy nehézségek árán kezd kilábalni abból a helyzetből, amely a 2008-as puccsot követően alakult ki az országban. Az összeütközéseket és áldozatokat követelő, egy évig tartó katonai rezsim és a politikai bizonytalanság hosszú időszaka után a nemzeti tanácsban egyesült politikai és társadalmi erők egyezményt írnak alá, mely lehetővé teszi a békés átmenetet és az ország visszatérését a demokratikus élethez. Az egyezmény érinti a hatalommegosztás kérdését az intézményekben, a parlamentben; a széleskörű konszenzuson alapuló kormány létrehozását, valamint a kiengesztelődés nemzeti tanácsának megteremtését.

A felek elkötelezik magukat a béke mellett, és elutasítják az etnikai gyűlöletkeltés, az erőszak és a feszültséget keltő propaganda alkalmazását; biztosítják az átlátható és szabályszerű választásokat; elfogadják azok eredményeit. Átszervezik a fegyveres erőket; kártérítést biztosítanak az erőszak áldozatainak, megteremtik a párbeszéd és az állandó egyeztetés kereteit – olvasható a Sant’Egidio Közösség sajtóközleményében.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

20:00
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle