A Sant’Egidio Közösség közvetítésével aláírják a guineai békeegyezményt

2010. május 28. péntek, 11:28

Az átmenetet biztosító nemzeti tanács, vagyis az ideiglenes parlament képviselői és a legfontosabb politikai formációk május 28-án, pénteken egyezményt írnak alá Guinea demokratikus jövőjének építése érdekében Rómában.

Ezzel véget ér a bizonytalanság és az erőszak időszaka. 22 guineai politikai képviselő – közöttük a nemzeti tanács alelnöke, a politikai ügyek és a kiengesztelődés bizottság vezetője – gyűlt össze a Szent Egyed Közösség római központjában, hogy egy hetes intenzív munka során megvitassák az átmenetet és az ország jövőjét; előkészítették a választások következő határidejét.

Guinea nagy nehézségek árán kezd kilábalni abból a helyzetből, amely a 2008-as puccsot követően alakult ki az országban. Az összeütközéseket és áldozatokat követelő, egy évig tartó katonai rezsim és a politikai bizonytalanság hosszú időszaka után a nemzeti tanácsban egyesült politikai és társadalmi erők egyezményt írnak alá, mely lehetővé teszi a békés átmenetet és az ország visszatérését a demokratikus élethez. Az egyezmény érinti a hatalommegosztás kérdését az intézményekben, a parlamentben; a széleskörű konszenzuson alapuló kormány létrehozását, valamint a kiengesztelődés nemzeti tanácsának megteremtését.

A felek elkötelezik magukat a béke mellett, és elutasítják az etnikai gyűlöletkeltés, az erőszak és a feszültséget keltő propaganda alkalmazását; biztosítják az átlátható és szabályszerű választásokat; elfogadják azok eredményeit. Átszervezik a fegyveres erőket; kártérítést biztosítanak az erőszak áldozatainak, megteremtik a párbeszéd és az állandó egyeztetés kereteit – olvasható a Sant’Egidio Közösség sajtóközleményében.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
a-pajzs-megerosit-es-felvertez-szabo-ferenc-sj-kapta-iden-parma-fidei-hit-pajzsa-dijat
A pajzs megerősít és felvértez – Szabó Ferenc SJ kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Parma fidei – Hit pajzsa díjat idén Szabó Ferenc SJ kapta. A tizennyolcadik alkalommal megrendezett díjátadót február 23-án tartották Budapesten, a jezsuiták Párbeszéd Háza dísztermében. Az eseményen Erdő Péter bíboros is részt vett.

20:08
a-biblia-uzenete-atkelni-sajat-voros-tengeremen
Átkelni saját „Vörös-tengeremen”

Évközi 7. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,27–38)

16:00