A Sant’Egidio közösség idén is ünnepi ebédre hívta a szegényeket

Hazai – 2012. december 26., szerda | 15:27

A Sant’Egidio közösség 1982 óta évre évre vendégül látja karácsonykor nehéz sorsú barátait. Idén Magyarországon Budapesten, Pécsen, Monoron és Balatonalmádiban rendezték meg az ünnepet.

Az első évben húsz meghívott vett részt a római Santa Maria in Trastevere-bazilikában rendezett ünnepségen. Az ünnepi asztal évről évre egyre nagyobb, egyre több teríték kerül fel rá: a közösség tagjai ma már a világ minden táján, Magyarországon is együtt ebédelnek karácsony napján a szegényekkel.

Idén hazánkban négy városban hívták meg szegény, magányos, idős barátaikat, hogy együtt ünnepeljék a karácsonyt: Budapesten, Pécsen,  Monoron és Balatonalmádi-Vörösberényben. A közösség tagjai adományokból, főként templomi gyűjtésekből származó felajánlásokból rendezik meg az ebédet, veszik meg a személyre szóló ajándékokat.

Budapesten a Jézus Szíve templomban 12 órakor Székely János esztergom-budapesti segédpüspök mutatott be szentmisét, majd a jezsuita rend által  működtetett Párbeszéd Házába mentek át az ünnepi ebédre. 100 hajléktalan, 15 intézetben élő idős ember és számos jóakaratú, segíteni vágyó ember ünnepelt együtt. Évről évre egyre többen vannak a meghívottak, és egyre többen vannak azok is, akik segítenek a szervezésben, a felszolgálásban. Ajándék ez az ünnep szegénynek és gazdagnak egyaránt.



Pécsen idén szintén 100 szegény embert láttak vendégül, 70 ember segített: volt, aki együtt ebédelt szegény barátaival, mások terítettek, felszolgáltak, a gyerekek műsorral készültek. A Belvárosi templomban bemutatott szentmise után a ciszterci rend Nagy Lajos Gimnáziumában várták a vendégeket a terített asztalok, ahol a közösség tagjai és pap barátaik együtt ültek az asztaloknál a meghívottakkal. A képek is arról tanúskodnak, hogy valóban örömteli, családias hangulatú ünnep, igazi karácsony volt mindannyiuk számára.

Monoron idén először került sor a karácsonyi ebédre, a katolikus templom közösségi épületében. 22 vendég ült az asztaloknál, főként olyan szegény emberek, akik nem hajléktalanok ugyan, de fűtetlen helyiségekben, nagy nélkülözésben élnek és élelmet sem tudnak mindennap venni maguknak. A templomban Mocsári Károly zongoraművész orgonajátékát hallgatták meg, majd a Sant’Egidio közösség karácsonyi imádságát követően került sor az ünnepi ebédre, amit a vendégek a közösség tagjaival és a templom plébánosával együtt költöttek el, szintén számos segítő kéz (helyi fiatalok, családok, idősebb asszonyok) közreműködésével.

Balatonalmádi-Vörösberényben a Szent Imre-plébánián láttak vendégül szegény és hajléktalan embereket. A helyi Karitász és a templom plébánosa segítségével december 24-én terítettek asztalt a városban élő  szegényeknek, egyedül élő időseknek, összesen 22 embernek.

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír