Scherer bíboros: Újra kell evangelizálni a Nyugatot

Kitekintő – 2010. július 9., péntek | 9:21

Mint ismeretes, a Szentatya június 28-án bejelentette, hogy létrehozza az Új Evangelizáció Pápai Tanácsát. Az új dikasztérium elnöke az olasz Rino Fisichella érsek lesz. Odilo Pedro Scherer, Sao Paulo érseke szerint a pápai tanács feladata, hogy az Egyházat a keresztény örömhír terjesztésének újragondolására ösztönözze.

„Nem mondhatjuk, hogy az emberek evangelizálása befejeződött. Régen, amikor mindenki katolikus volt, a társadalom is általában katolikusnak volt mondható. A hitet egyik nemzedék a másiknak adta át különösebb nehézségek nélkül. Ma ez már nincs így, és sok ember, sok család nem tudja átadni a hit örökségét a következő nemzedéknek. A szülők nem tudják közvetíteni a hitet gyermekeiknek. Olyan időben, olyan kulturális körülmények között élünk, amely minden múltbéli szituációtól különbözik, és az egyháznak most újra kell kezdenie az evangelizációt" – fogalmazott Scherer bíboros.

„Ebben az új helyzetben az egyháznak új lelkülettel, új lelkesedéssel kell végeznie az evangelizáció feladatát, s találkoznia kell az emberekkel. Az új dikasztériumnak egyfajta hivatalos lendületet kell adnia és ezt a törekvést minden téren láthatóvá kell tennie: a püspököktől kezdve a papokon, szerzeteseken, a különféle egyházi szervezeteken át a világi mozgalmakig. Az egész egyháznak át kell vennie ezt a lendületet, az új evangelizáció új törekvését. Nem szabad azt gondolnunk, hogy ha egyszer a végére értünk, az már úgy is marad, hiszen a dolgok változnak. Újra és újra meg kell próbálnunk új válaszokat adni az emberek élethelyzeteire. A kultúra változik és ez új kihívások elé állít bennünket, amelyekre új lelkiismerettel és a keresztény hit új szintézisével kell felelnünk" – mondta Scherer bíboros a Rádio Vaticano mikrofonja előtt.

Magyar Kurír