Seán O’Malley bíboros: Az egyháznak őrködnie kell a gyermekek védelme felett

Nyilatkozatok az írországi vizitációkról

2010. június 2. szerda, 09:56

Seán O’Malley bostoni bíboros érsek, valamint Diarmuid Martin és Timothy Dolan érsek nyilvánosan válaszolt a Szentszék május 31-én közzétett közleményére, amely tájékoztat az Írország négy egyházmegyéjében ősszel megkezdődő apostoli vizitációról és közli a feladattal megbízott személyek nevét.

A bostoni főegyházmegye közleménye szerint Seán O’Malley bíboros, akit megbízást kapott a pápától kapott a dublini egyházmegye vizitációjára, azt írja, az egyháznak szüntelenül őrködnie kell a gyermekek és fiatalok védelme felett. A bostoni főegyházmegye erőfeszítései ezen a téren minden bizonnyal segítik majd a vizitátorok munkáját. Fontos továbbá, hogy reagáljanak a katolikus közösség, valamint a visszaélések áldozatainak elvárásaira, hozzájárulva a sebek begyógyulásához.

A Szentatya levele, amelyet márciusban az írországi katolikusokhoz intézett, világosan meghatározta: első helyen kell foglalkozni mindazokkal, akikkel szemben gyermekkorukban papok és szerzetesek szexuális visszaélést követtek el. A bostoni bíboros érseket tevékenységében a pápa fohásza irányítja majd.

Diarmuid Martin ír érsek szintén örömmel üdvözölte a szentszéki közleményt. Hozzátette, hogy várja azt a hivatalos dokumentumot, amely majd pontosan meghatározza a vizitáció természetét és célkitűzését. A vizitáció fontos eleme annak a széleskörű folyamatnak, amelyet Benedek pápa indított el az ír helyi egyház megújulása érdekében.

Martin érsek különösen nagyra értékeli, hogy a vizitáció foglalkozik az áldozatok támogatásának jellegével. Szerinte a bostoni bíboros személyes tapasztalatai és elkötelezettsége révén különösen alkalmas arra, hogy segítséget nyújtson a dublini főegyházmegyének, történelmének ebben a sötét pillanatában. A főegyházmegye megfelelő struktúrái továbbra is tanulmányozzák a Murphy jelentésben azonosított súlyos tényeket és felkínálják legmesszemenőbb együttműködésüket az ír gárda bűnügyi nyomozóinak.

Timothy Dolan New York-i érsek, a római Pápai Észak-amerikai Kollégium volt rektora arra kapott megbízást a Szentatyától, hogy vizsgálja felül az írországi szemináriumok működését. „Írország hite iránti szeretetem, valamint papi képzettségem révén hálával fogadom el a kinevezést és örülök, hogy szorosan együttműködhetek írországi püspök- és paptestvéreimmel, a szerzetesekkel és a világi hívekkel. Várom a Szentszék további tájékoztatását és útmutatását a vizitáció sajátos jellegét és időpontját illetően” – nyilatkozta Timothy Dolan.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

16:00
ferenc-papa-ne-feljunk-talalkozni-krisztussal-az-idegenekben-es-migransokban
Ferenc pápa: Ne féljünk találkozni Krisztussal az idegenekben és a migránsokban!

Február 15-én délután maga a Szentatya nyitotta meg szentmisével a „Félelemtől mentesek” című háromnapos találkozót Sacrofanóban, amelyet az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) „Bevándorlók” nevű alapítványa, az olasz karitász és az Astalli Központ szervezett.

08:57