Seregély István: Útravaló – 2019. január 20., évközi 2. vasárnap

2019. január 20. vasárnap, 07:00

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt elmélkedéseit.

A magyar püspökök egyike, jól ismerve apostoli küldetését, kijelentette: a mai világ körülményeit látva itt az ideje, hogy hozzálássunk ezeréves magyar kereszténységünk megőrzéséhez. A modern pogányság ugyanis akár végleg elsodorhat bennünket a föld színéről. A világ vezetői be akarják bizonyítani, hogy Isten nélkül fogunk csak igazán jól élni. Szent István és üdvözült elődeink sem örülnének ennek, ahogyan mi sem. Nagyon bízom abban, hogy a Magyarok Nagyasszonya annyi hűtlenségünk után sem feledkezik meg népéről.

Keresztelő János annak idején úgy látta jónak, hogy a Názáreti Jézus felé fordítsa az emberek figyelmét. „Íme, az Isten Báránya, aki elveszi a világ bűneit.” Izajás pedig azt mondta: Fiát, „az Úr szolgáját” Isten minden nemzet és ember világosságává tette, hogy üdvössége eljusson a föld határáig.

Mit tehet az egyszerű hívő ember a kereszténység megmaradásáért, amikor a világ vezetőinek eszükbe sem jut ez a kötelesség? Tudnunk kell, hogy a világ elvadult, önző vezetői a hatalmuk és a vagyonuk érdekében be fognak csapni minket. Rájuk nem számíthatunk e téren. 

Elsőként mindenki nézzen utána a Krisztus-követés üzenetének. Írni-olvasni tudó kor gyermekei vagyunk. Ha újra és újra olvassuk az Újszövetség írásait, megértjük: maga Isten lett emberré, hogy a föltámadás dicsőségébe vezető emberi életet élhessünk Jézus Krisztus által.

Szeretném, ha az elmúlt évszázad viszontagságai miatt kialakult vallási tudatlanságból fölocsúdva a sok zűrzavart túlélő szent maradék eljutna Szent Péter a főtanács előtt tett kijelentésének igazára: a Názáreti Jézuson kívül „nem adatott más név az ég alatt az embereknek, amelyben üdvözülhetnénk (ApCsel 4,12)”. (Ezért nem csodálkozunk azon, hogy a sátán és mindenkori barátai mindig harcolnak ellene.)

Ennek érdekében, mint kétezer éve mindig, most is Istenhez kell fordulnunk, mégpedig rendszeres imában. Nem hosszan kell imádkozni, de sokszor. Legtöbbet ér a magunk fogalmazta fohász, amelyet családunkért, hazánkért, magunkért és a világért mondunk. Az őszinte ima meghallgatásra talál. Időt kell szánni Isten Igéjének, Jézus Krisztusnak megismerésére. Jézus a kereszténység lényege (Romano Guardini).

Hogy közelebb kerüljünk hozzá, a legfontosabb az evangéliumok olvasása, majd a – sajnos nem mindig tökéletes – templomi igehirdetés hallgatása. (A templomba járás nem hanyagolható el!) Legyen tanúságtevő minden valóban keresztény magyar ember! Merjünk beszélni a hitünkről, elsősorban hitből élő
otthonainkban. Hála Istennek, számos fiatal is van, akik használják a józan eszüket, és igyekeznek megismerni Krisztust, amíg még nem késő. Kérdéseket tesznek fel, és keresik az életüknek irányt szabni képes meggyőződést. Jól gondoljuk meg, mit válaszolunk nekik! S ha viszontagságos múltunk miatt mi, felnőttek sem vagyunk eléggé tájékozottak, nézzünk utána az evangéliumi ismereteknek! Ma még talán csak egyéni a próbálkozások ezek, de idővel áthatják az egész társadalmat.

Mindennek alapja a valódi krisztusi szeretet, amely boldogít itt és odaát egyaránt. Ne magunknak éljünk! A másokért élt földi élet soha nem vész kárba, és ha ezt az utat választjuk, hitelünk lesz a világ előtt.

(Jn 2,1–11)

Fotó: Pixabay

Magyar Kurír

Az írás nyomtatott változata a 2019. januári Adoremusban jelent meg. 

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Nézőpont
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő
Útravaló – 2019. február 18.

Útravaló – 2019. február 18.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. február 18.

Mai evangélium – 2019. február 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 8,11–13

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle