A sólyi oklevél kiadásának jubileuma

2009. május 22., péntek | 12:24

Millenniumi emléknapot tart Fejér, Pest, Veszprém és Zala megye május 23-án Sóly községben. Szent István király 1009-ben, a Veszprém megyei faluban kelt adománylevelében birtokokat adományozott Szent Mihály veszprémi egyházának.

A veszprémi püspökség e kiváltságlevele által Szent István király kijelölte az egyházmegye határait, és birtokokat adományozott neki. Az ezeréves keresztény Magyarország e fontos dokumentumát Sólyban, feltehetőleg az eredetileg katolikus, ma református templomban aláírva, négy vár megyéjét rendelte a veszprémi püspök joghatósága alá. Az okiratban együtt említik Pest, Pilis (Fejér), Veszprém és Kolon (Zala) megyék, valamint a Veszprémi püspökség nevét; illetőleg négy települést: Fehérvárt, Kolont, Veszprémet és Visegrádot.

Az ezer évvel ezelőtti királyi okirat a legkorábbi bizonyítéka annak, hogy a magyar közigazgatás alapegységei, a megyék története az államalapítás időszakára nyúlik vissza.

*

Május 23-án, szombaton délelőtt 10 órai kezdettel – aláírásának színhelyén, Sólyban – az érsekség és a négy megye rendezésében, millenniumi rendezvénysorozattal emlékeznek az okirat kiadására.

Fejér, Pest, Veszprém és Zala megye az Árpád-kori templomban tartandó istentisztelet után ünnepi közgyűlést tart. Emlékurnát helyeznek el a templomban, majd a négy megyei elnök emlékfát ültet a templomkertben. Az ünnepi rendezvényt Mádl Ferenc volt köztársasági elnök nyitja meg; ünnepi köszöntőt mond Márfi Gyula veszprémi érsek. Ezt követően Hermann István, a Veszprém Megyei Levéltár igazgatója bemutatja az ezeréves királyi oklevelet.

Egész nap kulturális műsorokkal – fotókiállítással, képzőművészeti és helytörténeti tárlattal, hadtörténeti és fegyverbemutatóval, ősi magyar jurták bemutatójával és népzenei műsorral – várják az érdeklődőket.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Címkék: egyházmegyék
Vezető híreink – olvasta már?
ilyen-lesz-felujitott-harmashalom-oltar
Ilyen lesz a felújított Hármashalom-oltár

A csíksomlyói kegyhely Facebook-oldalán közzétették a nyeregbeli pódium felújításának látványtervét április 22-én, húsvéthétfő reggelén. A Hármashalom-oltárt Ferenc pápa június eleji látogatására újítják fel és bővítik ki.

18:57
ferenc-papa-husvethetfon-teli-marokkal-meritsunk-bekebol-es-derubol
Ferenc pápa húsvéthétfőn: Teli marokkal merítsünk a békéből és a derűből!

A Szentatya április 22-én délben már a húsvéti időre jellemző, „Mennynek királyné asszonya” kezdetű Mária-antifónát imádkozta el a Szent Péter téren egybegyűlt hívőkkel. Beszédében hangsúlyozta, hogy a sírnál járt asszonyokhoz hasonlóan saját életünkben mi is találkozhatunk Jézussal.

15:58