Súlyos földrengés rázta meg Olaszország középső részét – FRISSÍTVE

Kitekintő – 2016. augusztus 24., szerda | 18:23

A Richter-skála szerinti 6,2-es erősségű földrengés rázta meg Olaszország középső részét augusztus 24-én, szerdán hajnalban. A földrengés epicentruma a Lazio régióbeli Accumoli közelében volt. Több mint húszan meghaltak, az áldozatok száma folyamatosan nő.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

„Keddről szerdára virradó hajnalban erősen megrázkódott az ágyam. Az első gondolatom a terremoto, a földrengés volt. Mozdulatlan feküdtem tovább, tudva, a földrengés és azzal együtt Isten kezében vagyok. Az utcáról azonnal fölszirénáztak az autók biztonsági berendezései, az egész város egy merő vijjogással telt meg. Megnéztem az órám: 3:36-ot mutatott. Aztán lassan megnyugodott minden, talán el is szenderedtem ismét, mire egy órával később újabb lökéssorozatra ébredtem. Ez már szelídebb volt…” – eleveníti fel saját emlékeit a Rómában is érezhető szerda hajnali földrengésről Vértesaljai László, a Vatikáni Rádió magyar nyelvű adásának felelős szerkesztője.

Az olasz polgári védelem, a tűzoltóság és a fegyveres erők mentőegységei is elindultak a hajnali földrengés térségébe, egyes hegyi települések azonban nehezen megközelíthetők – mondta Fabrizio Curcio, az olasz polgári védelem vezetője szerda reggeli sajtótájékoztatóján. Fabrizio Curcio „jelentős”-nek nevezte a Közép-Olaszországot hajnalban, 3.38-kor megrázó, 6,2-es erősségű földrengést, amelynek epicentruma a földtani jelentések szerint Accumoli közelében volt.

A földrengést Rómától Nápolyig mindenütt megérezték, a fővárosban többen az utcákra menekültek. Olasz hírügynökségi jelentések szerint a rengés a Rómától északra fekvő Rieti városát is érintette, valamint Marche tartományban is károk keletkeztek.

Az első földmozgást egy órával később, hajnali fél öt után nem sokkal újabb, 5,4-es rengés követte, mely Norcia és Castellucci városokat érintette.

Sergio Pirozzi, a rengéstől sújtott Amatrice polgármestere a SkyTg24 hírtelevíziónak sírva mondta el, hogy a város fele „nincsen többé”. Azonnali segítséget kért az épületek romjai alatt levő emberek kimentésére. Elmondta, a város központi sétálóutcája megsemmisült. Tűzoltók és helikopterek segítségét kérte, mert az Appenninekben található település nehezen megközelíthető a bevezető utak omlása miatt is.

A SkyTG24 olasz hírtelevízió helyi tudósítója szerint Amatricében a terméskőből épített régi épületek szabályosan „szétrobbantak” a rezgések miatt. Amatricét porfelhő fedi be. A megrémült lakosok hajnalban kirohantak az utcára, és a legtöbben azóta is ott vannak. Aki tehette, gépkocsijába költözött be. A csatorna híradójában Amatricéből egy összedőlt kolostor mellől jelentkeztek be a tudósítók. Az egyik ott élő szerzetes elcsukló hangon mondta: „Bent vannak a testvéreim…” – és a romokra mutatott.

Az áldozatok száma fokozatosan emelkedik: Accumoli polgármestere már hat halottat jelentett, Amatrice polgármestere ötöt, a Marche tartományban levő Ascoli Piceno térségében további két áldozatot találtak a romok alatt, Pescara del Trontóban hármat.

A polgári védelem és az erdészet helyi emberei már megkezdték a mentést, a földrengés által érintett tartományok (Lazio, Marche, Abruzzo) tűzoltósági járművei és mentőegységei is elindultak a romba dőlt városok és települések felé, amelyek közül több egyébként is nehezen megközelíthető a meredek és szűk hegyi utak miatt. A vöröskereszt információi szerint egy híd is összeomlott.

Amatrice kórháza tele van sérültekkel, országos véradás indult. A több mint kétezerhatszáz lakosú város történelmi központjában jelentős károk keletkeztek, az utcák járhatatlanok a teljesen romokba dőlt házak és törmelék miatt, a romok alól mentik ki az embereket, helyi jelentések szerint az épületek maradványai alól segélykiáltásokat hallani.

Sokan a későn indult mentés miatt panaszkodnak, a helyiek – nem törődve a hatóságok által lezárt utcákkal – saját maguk puszta kézzel igyekeznek a romok alá szorult embereket menteni. Azt kiáltják a romok alatt levőknek, hogy tartsanak ki. Az egyik civil mentőcsapatot egy helyi plébános vezeti. Már hét embert találtak meg és mentettek ki élve. A plébános elmondta, hogy ivóvízre, hordágyra van szükség.

Több kisebb település polgármestere telefonon azt jelentette, hogy az épületek jelentős része megsemmisült.

A Marche tartománybeli Arcquata del Trontóban két turistát emeltek ki élve a romok alól. Marche tartományban Ascoli Piceno, Fermo és Macerata városokat érintette a földrengés. Abruzzo tartományi elnöke közölte, hogy területén csak épületekben történt kár.

A közeli Norcia, ahol Szent Benedek született, nagyobb kár nélkül vészelte át a földrengést, bár az emberek a város hatalmas főterén, a szabad ég alatt aludtak. Az ugyancsak közeli Assisi is sértetlen maradt.

Matteo Renzi miniszterelnök szóvivője Twitter-fiókjában azt közölte, hogy a kormány felvette a kapcsolatot a polgári védelmi hatóságokkal.

Az érintett zóna alatt húzódik Aquila, ahol a 2009-ben történt földrengés szinte teljesen elpusztította az Abbruzzók történelmi fővárosát. Az óváros negyedrésze azóta is kihalt, lezárt, lakatlan és újjáépítésre vár. Most nem érte kár a várost.

* * *

Délután fél 2-kor már 38 volt földrengés a halálos áldozatainak száma. 

Ferenc pápa előre megírt katekézise helyett személyes hangon szólt részvétéről és tanítás helyett együtt imádkozott a zarándokokkal a Szent Péter téren az általános kihallgatás során.

Dominico Pompili, Rieti püspöke, aki ezekben a napokban Lourdes-ban tartózkodik egyházmegyei zarándokúton, reggel 3 óra 52-kor értesült az egyházmegyéjét sújtó földrengésről, és az első géppel hazaindult. Ferenc pápa telefonon érte el Pompili püspököt, akinek az elmúlt napokban volt a vendége egy rieti villámlátogatás során.

„Reggel hétkor hívott fel Ferenc pápa és azt mondta, hogy ne féljek” – számolt be a Vatikáni Rádiónak a rieti püspök. Elmondta, hogy a pápa éjjel 4 óra 15-kor értesült a földrengésről és azonnal a kápolnába sietett, hogy szentmisét mutasson be az érintettekért.

Engem arra buzdított, hogy ne féljek, majd imájáról és közelségéről biztosított, amit szeretnék elvinni minél hamarabb az egyházmegyémbe – tette hozzá a főpásztor.

Időközben Rietiből már elindultak a helyi Caritas és a Mensa di Santa Clara, a Szent Klára asztala segélyszállítmányai az érintett településekre.

Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök palermói útját megszakítva visszatért Rómába és kijelentette: „Ez a fájdalom és a közös felelősségre hívás pillanata most. Az egész országnak fel kell sorakoznia a szolidaritásával a földrengés sújtotta lakosság mellé.”

Matteo Renzi olasz miniszterelnök délután felkereste a katasztrófa sújtotta vidéket és személyesen tájékozódott a helyzetről és a szükséges intézkedésekről.

„A legelső feladat továbbkutatni és ásni a túlélők után. Senkit nem hagyunk cserben, mindenkiről gondoskodunk” – nyilatkozta a kormányfő.

Az Olasz Püspöki Konferencia, a CEI egymillió euró, vagyis mintegy háromszáz millió forint gyorssegélyt utalt át szerda délelőtt, pár órával a tragédia bekövetkezte után a legszükségesebb kiadások fedezésére. „A katolikus egyház Olaszországban imádságra gyűlik az összes áldozatért és testvéri közelségét fejezi ki a drámai eseményekben érintett lakosság iránt. Ebből a célból az olasz püspökök szeptember 18-ára, vasárnapra országos gyűjtést hirdettek minden templomban a károk enyhítésére és orvoslására” – olvassuk a CEI nyilatkozatában. (A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa augusztus 24-én döntést hozott, hogy a Konferencia katasztrófa alapjából 20 millió forint gyorssegélyt utal az Olasz Püspöki Konferencia részére a rászorulók megsegítésére – a szerk.) 

Az érintett egyházmegyék püspökei még a délelőtt folyamán felkeresték egyházmegyéjük rombadőlt falvait és városait. Giovanni Ercole püspök, Ascoli Piceno főpásztora a Tronto folyó menti településeket látogatta meg, a nagyon súlyosan megsérült Arquata és Pescara del Tronto hegyi falvait. A Vatikáni Rádiónak így nyilatkozott: „Pescara del Trontóból telefonálok, ahol vigasztalan és elkeserítő a látvány. Amikor hajnalban megérkeztem ide a faluba, azt láttam, hogy minden elpusztult: összedőlt házak, jajveszékelés és halottak... Nem is tudjuk, mennyien vannak. Valóban, egyelőre kilátástalan a helyzet és sajnos nem ez az egyedüli település, ahol ugyanilyenek az állapotok. Több helyre egyelőre nem is tudunk még eljutni. Sokan nem válaszolnak a telefonhívásokra. Az előbb a romok között két fiatalember holttestét szenteltem be. Sok a sebesült is, és a helyzetet nehezíti, hogy hideg van, a segítség pedig csak lassan érkezik, mert az utak is alaposan megrongálódtak. De nemcsak itt van baj, az egyházmegye jó része szenved ettől a csapástól. Amatrice, Accumoli, Arquata és Pescara del Tronto, fel, egészen Rietiig.”

Renato Boccardo érsek, Spoleto–Norcia főpásztora szerdán délelőtt a karitász szakembereivel együtt felkereste Umbriában a Valnerina völgyét és Norciát, Szent Benedek szülővárosát. A helyszíni szemle során tájékozódott a helyzetről. Ezen a környéken, szemben Marche tartománnyal, kevesebb a kár, de itt is nagy a lakosság rémülete.

Forrás: MTI, Vatikáni Rádió

Fotó: MTI, Ilpost.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria