A Szeged–Csanádi Egyházmegye közleménye

Hazai – 2012. november 28., szerda | 10:18

A püspökség a közelmúltban nagy vihart kavart szegedi kiállítás kapcsán fogalmazta meg közleményét, melyet az alábbiakban olvashatnak.

A napokban nagy vihart kavart a médiában Győrffy László Nem érzek hálát, amiért részt vehetek a teremtésben című, a szegedi REÖK-palotában kiállított installációja. Egyesek a vallásos érzület elleni provokációról, mások egyszerűen tudatlanságról beszélnek. Bármilyen esetleges rosszindulat vagy talán kulturális deficitből fakadó balul sikerült szándék vezette a művészt, illetve a kiállítás szervezőit, hasonló jelenségekkel szembesülve a katolikusokra nem a megsértődés vagy a hangos, de értelmetlen tiltakozás jellemző. Az ilyen vélt vagy valós provokációk arra serkentenek bennünket, hogy még tudatosabban és vonzóbb módon tanúskodjunk sajátos értékeinkről.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye nem tartja magát illetékesnek annak eldöntésére, hogy a székvárosában kiállított műalkotás mennyiben képvisel művészi értéket. Az egészen biztos, hogy a terített asztalon az emberi ürüléket kínáló 12 tányér mint műalkotás nem felel meg a katolikusok, a keresztények ízlésének. A kisebbség véleményének tiszteletben tartása, illetve a tolerancia azonban arra indít bennünket, hogy ne rontsuk el azok jó étvágyát, akik ily módon kívánják csillapítani a művészet és a kultúra iránti éhségüket.

Szeged, 2012. november 27.

Kiss-Rigó László szeged–csanádi püspök