Szent Ágota-búcsú Magyarcsernyén

2019. február 19., kedd | 17:38

Február 5-én ünnepelték a Szent Ágota-templom búcsúját a délvidéki Magyarcsernyén. Az ünnepi szentmisét Fiser János, a Nagyvecskereki Egyházmegye általános helynöke mutatta be.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Szent Ágota 231. február 5-én született Szicíliában, Catania városában, előkelő családban – ismertette a szent életét homíliájában Masa Tamás nezsenyi plébániai kormányzó. – Decius császár alatt szenvedett vértanúhalált, mivel nem volt hajlandó engedni az uralkodó csábításának és megtagadni Krisztust. A kínvallatás során hóhérai összeverték, majd levágták a melleit. Halálának első évfordulóján, amikor Cataniát vulkánkitörés fenyegette, a nép tőle kért segítséget, és közbenjárására megállt a forró kiömlő láva. Ágota Málta szigetét is megvédte a török hódítástól 1551-ben. Azóta is a szent segítségét kérik a bajba jutottak és betegek, a földrengések, vulkánkitörések, tüzek ellen. Szent Ágota Málta és a Máltai Lovagrend védőszentje is.

„A vértanú szűz a Krisztus iránti hűségre tanít bennünket, még akkor is, ha az áldozattal jár. Példát mutat a fiataloknak is, őrizzék meg testi és lelki tisztaságukat. Különösen azokat a fiatalokat óvja, akik életüket Istennek szentlik” – hangsúlyozta a szónok.

A szentmise végén a lelkipásztorok és hívek hódolatukat fejezték ki Szent Ágota ereklyéi előtt.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kishírek
Vezető híreink – olvasta már?
hittel-multbol-jovobe-mindszenty-szobrot-avattak-petofiszallason
Hittel a múltból, a jövőbe – Mindszenty-szobrot avattak Petőfiszálláson

A Mindszenty Társaság és a Magyar Pálos Rend meghívására gyűltek össze a hercegprímás szobrának avatására, valamint a társaság alapította Mindszenty-emlékérem átadására az ünneplők Petőfiszállás-Pálosszentkúton március 23-án. Az ünnepen Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be szentmisét.

2019. március 23., szombat
a-biblia-uzenete-napunk-gyumolcset-hozza-meg
Napunk gyümölcsét hozza meg

Nagyböjt 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 13,1–9)

2019. március 23., szombat