Szent Ágota-búcsú Magyarcsernyén

2019. február 19., kedd | 17:38

Február 5-én ünnepelték a Szent Ágota-templom búcsúját a délvidéki Magyarcsernyén. Az ünnepi szentmisét Fiser János, a Nagyvecskereki Egyházmegye általános helynöke mutatta be.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Szent Ágota 231. február 5-én született Szicíliában, Catania városában, előkelő családban – ismertette a szent életét homíliájában Masa Tamás nezsenyi plébániai kormányzó. – Decius császár alatt szenvedett vértanúhalált, mivel nem volt hajlandó engedni az uralkodó csábításának és megtagadni Krisztust. A kínvallatás során hóhérai összeverték, majd levágták a melleit. Halálának első évfordulóján, amikor Cataniát vulkánkitörés fenyegette, a nép tőle kért segítséget, és közbenjárására megállt a forró kiömlő láva. Ágota Málta szigetét is megvédte a török hódítástól 1551-ben. Azóta is a szent segítségét kérik a bajba jutottak és betegek, a földrengések, vulkánkitörések, tüzek ellen. Szent Ágota Málta és a Máltai Lovagrend védőszentje is.

„A vértanú szűz a Krisztus iránti hűségre tanít bennünket, még akkor is, ha az áldozattal jár. Példát mutat a fiataloknak is, őrizzék meg testi és lelki tisztaságukat. Különösen azokat a fiatalokat óvja, akik életüket Istennek szentlik” – hangsúlyozta a szónok.

A szentmise végén a lelkipásztorok és hívek hódolatukat fejezték ki Szent Ágota ereklyéi előtt.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kishírek
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-abortusz-soha-nem-az-valasz-amelyet-nok-es-csaladok-keresnek
Ferenc pápa: Az abortusz soha nem az a válasz, amelyet a nők és a családok keresnek!

Május 25-én a Szentatya a „Yes to Life” konferencia résztvevőit fogadta. „A törékeny élet drága ajándékának gondozása” című konferenciát a Világiak, Család és Élet Kongregációja szervezte. A magyar sajtóban leegyszerűsítve jelent meg a pápa beszéde, amit most teljes terjedelmében olvashatnak.

09:55
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap