Szent Ágota-búcsú Magyarcsernyén

2019. február 19., kedd | 17:38

Február 5-én ünnepelték a Szent Ágota-templom búcsúját a délvidéki Magyarcsernyén. Az ünnepi szentmisét Fiser János, a Nagyvecskereki Egyházmegye általános helynöke mutatta be.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Szent Ágota 231. február 5-én született Szicíliában, Catania városában, előkelő családban – ismertette a szent életét homíliájában Masa Tamás nezsenyi plébániai kormányzó. – Decius császár alatt szenvedett vértanúhalált, mivel nem volt hajlandó engedni az uralkodó csábításának és megtagadni Krisztust. A kínvallatás során hóhérai összeverték, majd levágták a melleit. Halálának első évfordulóján, amikor Cataniát vulkánkitörés fenyegette, a nép tőle kért segítséget, és közbenjárására megállt a forró kiömlő láva. Ágota Málta szigetét is megvédte a török hódítástól 1551-ben. Azóta is a szent segítségét kérik a bajba jutottak és betegek, a földrengések, vulkánkitörések, tüzek ellen. Szent Ágota Málta és a Máltai Lovagrend védőszentje is.

„A vértanú szűz a Krisztus iránti hűségre tanít bennünket, még akkor is, ha az áldozattal jár. Példát mutat a fiataloknak is, őrizzék meg testi és lelki tisztaságukat. Különösen azokat a fiatalokat óvja, akik életüket Istennek szentlik” – hangsúlyozta a szónok.

A szentmise végén a lelkipásztorok és hívek hódolatukat fejezték ki Szent Ágota ereklyéi előtt.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kishírek
Vezető híreink – olvasta már?
szetmallo-hangerdo-nuncius-latogatasa-pannonhalman-szent-benedek-tavaszi-unnepen
Szétmálló hangerdő – A nuncius látogatása Pannonhalmán Szent Benedek tavaszi ünnepén

Szent Benedek tavaszi ünnepét Pannonhalmán, Michael August Blume apostoli nunciussal és a szerzetesi közösséggel együtt misével és utána a „Csend” kiállítás megnyitójával ültük meg március 21-én.

12:44
ez-is-evangelizacio-elkeszult-az-eucharistia-kartyajatek
Ez is evangelizáció… – Elkészült az Eucharistia kártyajáték

Január elején írtunk arról, hogy aki a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) készülve Esztergomban, a Szent Adalbert Központban rendezett konferencián járt, az utolsó napon, a szünetben egy különleges társasjátékkal is találkozhatott, ami az Eucharistia nevet kapta.

2019. március 21., csütörtök