Szent András-búcsút és ökumenikus adventi gyertyagyújtást tartottak Rábaszentandráson

2018. december 4. kedd 18:53

Veres András győri megyéspüspök december 2-án ünnepi szentmisét celebrált a Győr-Moson-Sopron megyei Rábaszentandráson, a Szent András apostol-templomban. A búcsúi ünnepség után ökumenikus adventi gyertyagyújtást is tartottak.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szentmisén a község kórusa szolgált Katona Máté vezetésével. Veres András megyéspüspök szentbeszédében felhívta a figyelmet Szent András apostol lelkes és bátor egyéniségére; nemcsak meghallotta a hívó szót, hanem úgy követte Mesterét, hogy példát is mutatott családjában testvérének, a későbbi Péter apostolnak is.

A főpásztor hangsúlyozta, hogy a hétköznapi apró gesztusok tehetik igazán krisztusivá életünket. Szentbeszédében egy családapa példáján keresztül érzékeltette ennek fontosságát, akit gyermeke titokban láthatott térdre borulva imádkozni. Ez a férfias példaadás indította elkötelezett keresztény életre az ifjú szívet is. „A hit hallásból ered” (Róm 10,17) – a szónak, a beszédnek központi helye van a hit átadásában, merjük hallhatóvá tenni hitünket, kezdve az apró gesztusoktól egészen a végső odaadottságig.

A szentmise után Varga Tamás evangélikus lelkész felkérését elfogadva Veres András püspök megáldotta Rábaszentandrás adventi koszorúját az evangélikus templom előtti téren. Egy hívő így fogalmazott: „Ma András püspök gesztusán keresztül Szentandráson megélhettük, hogy nemcsak András és Péter apostolok voltak testvérek, hanem mi, katolikusok és evangélikusok is azok vagyunk.”

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kegyelmet-es-eszkozoket-kapunk-hithez
Kegyelmet és eszközöket kapunk a hithez – Vízi Elemér SJ tartományfőnök a huszonöt éves Manrézáról

Huszonöt évvel ezelőtt, Szent Erzsébet napján áldotta meg Angelo Acerbi pápai nuncius a jezsuiták dobogókői Manréza Lelkigyakorlatos Házát. A lelkigyakorlatos és konferenciaközpont történetéről, jelenéről és a jövőre vonatkozó tervekről Vízi Elemér SJ tartományfőnököt kérdeztük.

19:59
ferenc-papa-gondolkodjunk-el-miben-tudnank-valtoztatni-magatartasunkon
Ferenc pápa: Gondolkodjunk el, miben tudnánk változtatni magatartásunkon!

December 9-én délben a Szentatya elimádkozta az Úrangyala imát a Szent Péter téren egybegyűlt zarándokokkal. Hangsúlyozta, hogy nekünk is tudnunk kell változtatni magatartásunkon, nyitnunk kell mások felé, reményt és vigaszt kell vinnünk az embereknek.

18:57
Adventi kalendárium – 2018. december 9., advent 2. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 9., advent 2. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 9.

Mai evangélium – 2018. december 9.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 3,1–6

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle