Szent I. Szergiusz pápa

2010. szeptember 9., csütörtök | 17:21

I. Szent Szergiusz (VII. század-701) volt a 84. pápa a világtörténelemben. Megválasztásakor a több pártra bomló zsinat csak nehezen tudott egyezségre jutni; pontifikátusának elején több ellenpápa is fellépett. Kiváló angliai kapcsolatai voltak, ám II. Jusztinianosz császárral komoly összetűzésbe keveredett. Õ rendelte el több jelentős Mária-ünnep bevezetését.

Antiókhiai szír családban született. Az arab hódítások elől családja Szicíliára menekült, és Palermoban telepedett le. Sergius itt járta iskoláit, és csatlakozott a római egyházhoz. II. Leó pápa szentelte pappá. Pápává választása előtt Santa Susanna főpapja volt.

Amikor elődje, Konon pápa 687. szeptember 22-én meghalt, a pápaválasztó zsinat két táborra szakadt: az egyik a klérusé, a másik a római milíciáé. 687. december 15-én Szergiuszt szentelték fel Róma püspökének. A római nép által is támogatott pápa kiűzte a Lateránból a két ellenpápát (Theodorust és Paszkált), és megkezdte pontifikátusát. Theodorus elismerte Szergiusz uralmát, ám Paszkál többször próbálta aláásni Szergiusz pápaságát. 

II. Jusztinianosz császár 692-ben összehívta a trulloi (Quinisext) zsinatot; a gyűlésre csak a keleti egyház képviselői kaptak meghívást. A zsinat legfontosabb határozata szerint a papok felszentelésükig megházasodhattak, és hitvesi életet élhettek; a püspököknek azonban nőtlenséget kellett fogadniuk. A zsinat 102 fegyelmi kérdésben hozott döntést, amelyek megvetették a későbbi ortodox vallás tanainak alapjait. A zsinati határozatok szerint Jézust nem ember alakjában kell ábrázolni, hanem húsvéti bárányként. A zsinat rendeleteit Justinianus elküldte Szergiusznak; levelében azt is leírta, hogy a konstantinápolyi pátriárkának ugyanolyan jogokat garantál, mint a római pápának. Szergiusz visszautasította e végzéseket. A haragvó császár, megkapván a pápa üzenetét, tiszteket küldött Rómába, hogy Szergiuszt vigyék színe elé, de az exarcha serege és a rómaiak szembeszálltak a császári erőkkel, és megakadályozták a pápa elrablását.

Szergiusz pontifikátusa (687–701) során számos kapcsolatot teremtett Angliával: 689-ben megkeresztelte és újra megkoronázta Caedwalla angliai szász királyt; levelezett Aldhelm, Malmesbury apátjával is; ő szentelte fel Canterbury érsekének Berhtwaldot; püspöki rangra emelte az angol Willibrordot, akit a pápa a frízek megtérítésére küldött. Véget vetett az isztriai szakadásnak; lezárta a nesztoriánus vitákat: 700-ban Aquileia is csatlakozott a római egyházhoz, így hosszú évek után Itália ismét egységes lett.

Bazilikákat, templomokat, kolostorokat építtetett, illetve újíttatott fel. Õ vezette be a misébe az áldozás előtti liturgikus éneket, az Agnus Deit. Elrendelte Kisboldogasszony, Gyümölcsoltó Boldogasszony, Gyertyaszentelő Boldogasszony és Nagyboldogasszony, valamint a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepét. A Gyertyaszentelő Boldogasszony napján tartott körmenet is nevéhez kötődik. 701. szeptember 8-án halt meg. Ünnepét szeptember 9-én tartja a Katolikus Egyház.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
Vezető híreink – olvasta már?
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

20:00
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle