A Szent István Könyvhétre jelenik meg magyarul a YouCat

Hazai – 2013. május 10., péntek | 16:33

A külföldi híradások szerint a könyvvilág bestseller listájának élére – bármilyen hihetetlen – egy eredendően német nyelven kiadott, ám rövidesen tizennyolc nyelvre lefordított katolikus kiadvány került: a katolikus egyház ifjúsági katekizmusa.

Ma már angolra fordított címének (The Youth Catechism of the Catholic Church) meghonosodott rövid változatával jegyzik mindenütt: YOUCAT.

Kiadásának évében, 2011-ben Madridban, 70 000 példányban osztották ki a XXVI. Katolikus Ifjúsági Találkozó résztvevőinek.

A Münchenben megjelent katekizmus, amelyet Schönborn bíboros, bécsi érsek védnöksége alatt német nyelvterületi papok, teológusok és valláspedagógusok állítottak össze elsősorban 15-25 éves fiatalok részére készült.

A YOUCAT alapja a Katolikus Egyház Katekizmusa, amelyet II. János Pál pápa 1992-ben hirdetett ki, és magyarul a Szent István Társulat kiadásában 1994-ben jelent meg. Az ifjúsági katekizmus megalkotásában két nagy nyári tábor keretében kb. 50 fiatal is részt vett. A YOUCAT-ot a Hittani Kongregáció jóváhagyta.

XVI. Benedek pápa meleg szavú, a fiatalokat hitük jobb megismerésére és bátor megvallására buzdító, hatásos előszót írt hozzá. Rövid részlet az előszóból: „Kedves fiatal barátaim!... Remélem, hogy ez a könyv sokakat fog lenyűgözni. Számosan mondják nekem: ez nem érdekli a mai fiatalokat. Ezt kétségbe vonom, és bizonyos vagyok abban, hogy nekem van igazam. A mai fiatalok nem olyan felületesek, amint azt föltételezik róluk. Tudni akarják, hogy voltaképpen mi is az élet értelme. Egy bűnügyi regény érdekfeszítő, mert beavat minket más emberek sorsába, amely a mienk is lehetne. Ez a könyv azért érdekfeszítő, mert a saját sorsunkról szól, és ezért mindegyikünket igen mélyrehatóan érint.”

Legismertebb és leggyakoribb a kérdés-felelet formájában oktató katekizmus. De ez a kiadvány nem hagyja figyelmen kívül a mai élettel kapcsolatos eszközök – pl. internet, facebook stb. – lehetőségeit sem.

A Kairosz Kiadó örömmel vállalkozott a magyar nyelvű kiadásra Erdő Péter bíboros atya ajánlásával, remélve, hogy a magyar fiatalok berkeiben is olyan népszerűvé válik, mint a világ más országaiban élő keresztény ifjúság körében.

A kötet eredeti ára 3500 Ft, amelyet egyéni megrendelők 20%-os, közületi megrendelők több kötet esetén 40%-os kedvezménnyel vásárolhatnak meg – tájékoztatta szerkesztőségünket Bedő György igazgató.

Magyar Kurír