A Szent István Rádió új szerkesztősége és új frekvenciái – VIDEÓVAL

Hazai – 2014. február 5., szerda | 19:54

Közönségtalálkozót tartottak a Szent István Rádió munkatársai Törökszentmiklóson a Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium Pánthy Endre Általános Iskolájában január végén. Az eseményen sor került a rádió törökszentmiklósi szerkesztőségének megáldására is. Gyöngyösön Ternyák Csaba érsek szólaltatta meg ünnepélyesen a Szent István Rádiót.

A törökszentmiklósi Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium általános iskolája, a Pánthy jelentősen fejlődött az utóbbi időben. Felújított tantermek, korszerű interaktív oktatási módszerek, új infokommunikációs technológiák, nyelvi labor, regionális szempontból is kiemelkedő természettudományi eszközök, kápolna az elcsendesedéshez, fitneszterem a test egészségéhez, nyelvi és ökotáborok, sportprogramok jellemzik az iskolát.

Az „építkezés” egy újabb köve a Szent István Rádió befogadása az iskolába. Több mint száz érdeklődő tisztelte meg a közönségtalálkozót. Szarvas István igazgató bemutatta munkatársait, beszélt a rádió küldetéséről, majd Bérczessy András főszerkesztő a jelenlegi műsorokról és a jövőbeni tervekről szólt.

Kocsis Erzsébet, az iskola igazgatója a jövőbeni közös együttműködés lehetőségét emelte ki ünnepi beszédében, majd a köszöntők után átvágták az új szerkesztőség bejáratánál elhelyezett szalagot.

Gyöngyösre látogatott január utolsó napjaiban Ternyák Csaba érsek a Gyöngyösi Kolping Család vezetőinek meghívására. A Kolping Család működését László Ferenc elnök mutatta be a főpásztornak, aki ezután előadást tartott a keresztségről, mely az Egri Főegyházmegyében az idei tematikus év témája.

Ternyák Csaba emlékeztetett arra, hogy Ferenc pápa szintén a keresztségről beszélt a január 8-i általános kihallgatáson: a keresztség nemcsak egy külső cselekmény, hanem valami lejátszódik az ember szívében. A keresztségben meghalunk régi életünknek, és új életre támadunk. A keresztség szentsége révén Isten gyermekei leszünk. Számon tartjuk születésnapunkat, de vajon tudjuk-e, hogy mikor kereszteltek meg bennünket?

A Szentatyához hasonlóan az érsek is arra buzdított mindenkit, hogy járjon utána keresztsége időpontjának.

„Hitünket és a keresztséget is mástól kaptuk. Ezért fontos a hit átadásáról beszélni, amelynek elsődleges helye a család, de fontos szerepet töltenek be az egyházi iskolák is. Az evangéliumot élve tudjuk hitünket megélni – figyelmeztetett Ternyák Csaba, majd utalt Adolf Kolpingra, aki arról beszélt, hogy hitünket több területen tudjuk megélni: a család, egyház, munka, és a politika világában.

Az előadást követően Szarvas István, a Szent István Rádió igazgatója bemutatta a rádiót, köszönetet mondott mindazoknak, akik a gyöngyösi és a többi, nemrégiben megszólalt frekvenciák műszaki munkálataiban közreműködtek és bemutatta a rádió jelenlévő munkatársait.

Végül Ternyák Csaba érsek ünnepélyesen megszólaltatta a Szent István Rádiót, amely december 21-e óta Gyöngyösről is sugároz a 102,2 MHz-es frekvencián.

Egri Főegyházmegye/Magyar Kurír