Szent Jusztinusz vértanú

Nézőpont – 2010. június 1., kedd | 15:31

Június 1-jén Szent Jusztinuszt ünnepli az egyház. A művelt hitvalló a kereszténységben találta meg „az egyedül megbízható és igaz filozófiát”. Hat társával együtt 165 körül szenvedett vértanúhalált, Jézus Krisztusba vetett hitéről tett tanúságot.

Jusztinusz a II. század elején, 100 körül született a szamariai Szichemben, a mai Nablusban. Szülei görög származású pogányok voltak. A művelt Jusztinusz a pogány bölcseleti iskolákban hiába kereste az igazságot; a kereszténységben találta meg – szavaival élve – „az egyedül megbízható és igaz filozófiát”. Megtérése után fáradhatatlanul tanított és írt a vallás védelmében. Két Apológiája és a Dialógus a zsidó Trifonnal című párbeszéde maradt csak fenn. Tőle maradt az utókorra annak leírása, hogyan ünnepelték még 165 táján Rómában a vasárnapi misét. Rómában iskolát nyitott, és nyilvános vitákat tartott.

Marcus Aurelius idején hat társával együtt elfogták és Rómába hurcolták Rusztikusz prefektus elé. Midőn a törvényszék elé állították őket, Rusztikusz prefektus arra szólította Jusztinuszt, hogy tegyen hitet az istenekre, és kövesse a császári parancsokat. „Bíróság elé állítani és elfogatni senkit sem lehet azért, mert engedelmeskedünk Üdvözítőnk, Jézus Krisztus parancsainak” – hangzott el a Jusztinusz felelete. A prefektus kérdésére, hogy milyen tanokat vall, Jusztinusz így felelt: „iparkodtam megismerni mindenféle tant, de csak a keresztények igaz tanításához csatlakoztam: ennek igazságait csupán azok nem fogadják el, akik tévedésekben botorkálnak.”

Magyar Kurír