Szent Márton-út

Hazai – 2006. április 18., kedd | 15:58

Szlovénia, Horvátország és Magyarország közös kezdeményezésére megkezdődött a Nemzetközi Szent Márton-út kiépítése.

A nagyszabású projektet a három ország közös pályázata által elnyert összegéből, illetve a szombathelyi önkormányzat támogatásából finanszírozzák.

A döntést követő hónapokban az Európai Tanács hivatalosan is felvette a Szent Márton-útvonalat az Európai Kulturális útvonalak közé; a terv a „Via Sancti Martini" Európai Szent Márton Kulturális Útvonal elnevezést vette fel.

A pályázat fő célkitűzései:
• Európa legnépszerűbb szentje, Szent Márton életének állomásait, kultuszának kiemelkedő emlékeit bemutató európai kulturális útvonal magyar–szlovén–horvát szakaszának kialakítása.
• Szombathely és a térség bekapcsolása az Európai Szent Márton Kuturális Útvonalba, illetve a régió kulturális és turisztikai stratégia pozíciójának megerősítése.
• A térség idegenforgalmi kínálatának gazdagítása, a kialakított túraútvonalak által a települések kulturális értékeinek népszerűsítése. Turisztikai együttműködés elősegítése.
A tevékenységek kivitelezésében a vezető partner Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, pályázó partnerei pedig a következők:
– Maribor Város Önkormányzata Szlovénia
– Szent Márton Plébánia – Sveti Martin na Muri/Muraszentmárton – Horvátország
– Szent Márton Plébánia – Szombathely
– Berzsenyi Dániel Főiskola – Szombathely
– Sopianae Örökség Kht. – Pécs

Az megvalósítás első mérföldköve 2005 októberében a „Tours-i Szent Márton Európája – A Szent Márton kultusz politikai dimenziója” címmel megrendezett nemzetközi konferencia volt a Berzsenyi Dániel Főiskola Francia Tanszéke és az Université François Rabelais de Tours Történeti Tanszéke közreműködésével Szombathelyen. A jelentős szakmai elismerést hozó rendezvényen a Szent Márton kutatás legújabb eredményeit ismerhették meg a résztvevők a téma legnagyobb európai szaktekintélyeinek előadásaiból.

A megvalósítás most a második, de egyben legfontosabb, az egész tevékenységet megalapozó fealadathoz érkezett: a nemzetközi útvonalak koncepciójának kidolgozásához, illetve az útvonalak működtetését szabályozó magyar, szlovén, horvát régiók közötti együttműködés alapjainak lefektetéséhez.

2006-ban 4 új túraútvonalat építenek ki, amelyeknek kiindulópontja Szent Márton szülőhelye, azaz Szombathely:

I. Szent Márton útja Szombathelytől Szlovénián át
II. Szent Márton útja Szombathelytől Horvátországon át
III. Szent Márton útja Somogyon és Baranyán át
IV. Szent Márton gyalogos vándorút

Az első három útvonal nagyobb területet fog át – főként szervezett csoportok, busszal, illetve gépkocsival utazók számára, míg a negyedik útvonal kimondottan a gyalogtúrázók számára kínál egy rövidebb túralehetőséget. A túraútvonalak által érintett települések mindegyikén egységes útbaigazító táblákat, többnyelvű tájékoztató kiadványokat, ajándéktárgyakat, relikviákat helyezünk el, valamint a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően „bélyegző pontokat" alakítanak ki.

szombathely.hu/Magyar Kurír