Szent Péter könnyei Barsi Balázs elmélkedésével

Kultúra – 2012. november 8., csütörtök | 12:03

A pesti ferences templom Kecskés Mónika vezette Greccio Kamarakórusának megjelent az új lemeze, amely Orlando di Lasso Lagrime di San Pietro – Szent Péter könnyei című olasz nyelvű vallásos madrigáljait tartalmazza.

A húszrészes ciklust latin nyelvű motetta zárja le. A Szent Péter könnyei az idős, megtört komponista utolsó műve. 1594-ben komponálta, és VIII. Kelemen pápának ajánlotta. A mű Luigi Tansillo verseire készült.

A zenemű Szent Péter bánatát és fájdalmát jeleníti meg, amelyet Jézus elárulása miatt érzett. A számmisztika a műben fontos szerepet kap. A hetes szám utal a hét szentségre és a Szent Szűz hét fájdalmára. A hét szólamú darab madrigáljainak szövege sok esetben hét részre osztható.

Zenei szempontból a Lagrime Lassus alkotásainak keresztmetszete. Palestrina polifón stílusa éppúgy megfigyelhető benne, mint a késő reneszánsz madrigálok kromaticizmusa, szófestése. A záró motettában – Vide homo, quae pro te patior (Lásd ember, hogy szenvedek érted) – a szenvedő Krisztus szól hozzánk egyes szám első személyben, valójában megbocsátva Péter és minden ember bűnét.

A lemez borítója a kórusművek eredeti olasz és latin szövegét és azok magyar fordítását tartalmazza, valamint Barsi Balázs ferences elmélkedését Lasso művéről, illetve Szent Péter könnyeiről. Ebből idézünk:

„Luigi Tansillo szövegét zseniális módon uralja Jézus arca, Jézus tekintete, és ez az evangéliumi történet lényege. Az evangélium lényege, hogy az Isten emberré lett, hogy a Názáreti Jézus szeméből maga a Teremtő Isten nézett a bűnös Péterre irgalommal és szeretettel… A bűnbánat nem beteges jelenség. Nem szabad kezeltetni, vagyis kibeszéltetni, elfeledtetni velünk a bűnt. A bűntudat a lélek egészségének a jele! Van beteges bűntudat és az tartozik a lélekgyógyászokra: de az egészséges bűntudat csak feloldozással gyógyul. Oda kell járulni ahhoz a Jézushoz, aki Egyházára bízta bűnbocsánatot…”

A Greccio Kamarakórus a CD anyagát kétszer énekelte hangversenyen. Az együttes a pesti ferences templomban rendszeres, liturgikus szolgálatot lát el. Az elmúlt nyáron Sümegen, Barsi Balázs atyánál lelkigyakorlaton vettek részt, amelynek középpontjában a megbocsátás, a bűnbánat és a szentgyónás állt. Ennek hatására került a repertoárjukba Lasso, vagy latinosan Lassus utolsó, vezeklésként írt műve, amelynek hallgatása azonban egyáltalán nem jelent vezeklést, hanem igazi imádságos műélvezetet.

A lemezt könyvesboltokban és a pesti ferences templom könyvárusítójánál
kapható, ára 2000 forint.

Ferences Sajtóközpont/Magyar Kurír