Szent Szeverin emléknapja

2011. január 8., szombat | 12:51

Január 8-án Noricumi Szent Szeverinre emlékezik az Egyház. Severinus az ínségben élők Istentől küldött segítője, Noricum lakóinak testi és lelki gondviselője volt. Példájával az imádság, a böjt és az irgalmas szeretet cselekedeteinek értékére tanított. 482-ben halt meg. Ma is a terület védőszentje.

Severinus életének egyetlen ránk maradt forrása a Vita Sancti Severini, amely tanítványától, Eugippiustól származik, aki sem származását, sem korát nem közli: az Észak-Afrikából vagy Kis-Ázsiából származott, feltehetőleg előkelő származású római volt. Remeteként élt a Közel-Keleten, az észak-egyiptomi Thébaisban.

A hatvanas évek elején tűnt fel mint vándormissziós Alsó- és Felső Ausztria vidékein, ahol haláláig tevékenykedett. Először Noricum (a mai Alsó- és Felső-Ausztria, Stájerország, Karintia, Salzburg vidéke) legkeletibb városában, Asturisban (Klosterneuburg) telepedett le. Noricum lakóinak lelki vezetője volt; ma is védőszentje.

Tevékenységi területe átnyúlt Noricum nyugati határain és Dél-Noricumon, s felölelte a Dráva vidékét is. Fő gondját a leginkább veszélyeztetett határvidékek képezték: a népvándorlás zürzavaros időszakában az állami és egyházi rendelkezések békeközvetítője volt a bevándorlók és az őslakosok között; imára, böjtre és jótékonykodásra buzdított. Áldásos tevékenységét 25 éven át végezte e környezetben. Általános tiszteletnek örvendett: az ariánus germánok is elfogadták őt, a hunok is megkímélték.

Flaccitheus király Szeverin mindig tanácsát kérte a gótokkal való vitáiban. A király fia, Fewa fejedelem is hajlott Szeverin szavára. Bölcs tanácsait  követték barátai; fellépése tiszteletet ébresztett ellenségeiben. A politikai zűrzavarokban és háborús cselekményekben gyakran szerzett békét. Egyszerű szerzetesként a tartomány lelki vezetője volt; a püspökök is figyeltek szavára. Szeverin arra törekedett, hogy megtartsa a római népi elemet s vele együtt a római kultúrát és a keresztény hitet.

Az ínségben élők Istentől küldött segítője volt. A betegek gyógyítása mellett különös gondja volt a foglyokra és a szegényekre. Hatására több városban és kastélyban táplálták a szegényeket;  gondoskodott a rászorulók felruházásáról is.

A Duna-közeli Favianis (Mautern) város mellett kolostort alapított. Szerette volna itt tölteni az életét, csendes imádságban, de nem volt képes megtagadni a segítséget a háborútól és a gazdasági bajoktól szorongatott lakosságtól. Újra és újra visszatért a csendes kolostorba, hogy szorosabban kötődjék Istenhez.

Lelkipásztori munkája során arra törekedett, hogy felébressze és ébren tartsa a hitet az egyszerű emberekben és a papságban – ebben látta a mennyei és földi jólét alapját. Kolostorok alapított. Regulával szabályozva a szerzetesi életet, ráirányította a testvérek figyelmét, hogy a világtól való elszakadás a szerzetesi élet elengedhetetlen feltétele.

Példájával az imádság, a böjt és az irgalmas szeretet cselekedeteinek értékére tanított. Halála előtt arra intette testvéreit, hogy szüntelenül törekedjenek a szentségre.

A favianisi kolostorban halt meg 482. január 8-án, ott is temették el. Ma a Nápoly melletti Frattamaggioréban nyugszanak földi maradványai.

Magyar Kurír

Forrás: Szentek élete

(gj)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

20:00
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle