A Szentatya szerdán is részt vett a szinódusi ülésen

2012. október 11., csütörtök | 16:38

Október 10-én délelőtt kis csoportokban folytatódtak az evangelizálásról tárgyaló püspöki szinódus megbeszélései. Délután XVI. Benedek pápa is részt vett az ülésen.

Szerdán délelőtt a szinódusi atyák munkacsoportokban gyűltek össze, miután kedden több mint 30 résztvevő mondott egyenként ötperces beszédet a legkülönfélébb témákról: így a hit és a kultúra közötti kapcsolat megújításáról; a szentségek, elsősorban a keresztség jelentőségéről; a bevándorlók helyéről az új evangelizációban, valamint a papok képzéséről.

Az előző napon elhangzottakra is reflektálva André Léonard, Malines és Brüsszel érseke felszólalásában elmondta: az Egyház nem azért nem szentel nőket pappá, mert nem tartja képesnek és méltónak őket a papságra. Az Egyház kétharmadát nők alkotják, akik közül sokan úgy érzik, hogy hátrányos megkülönböztetésben részesülnek. Itt az ideje, hogy világosan leszögezzék: a nőket azért nem szentelik pappá, mert a pap Jézus Krisztus, a vőlegény képviselője, aki azért jött el, hogy házasságra lépjen az emberiséggel – hangsúlyozta a belga főpásztor. A belga püspöki konferencia elnöke megállapította: boldog nők nélkül nincs új evangelizáció. Felszólította a szinódusi atyákat, hogy világos és erőteljes gesztusokkal nyilvánítsák ki hálájukat a nőknek az evangelizálás művében való nagy horderejű részvételükért.

A pápa – miután fél tizenegytől kezdődően megtartotta a szokásos szerdai általános kihallgatást a Szent Péter téren – délután részt vett a szinódusi ülésen. Délután a szinódus közgyűlés formájában folytatta ülését. 18 órakor szólalt fel a szinódusi aulában Rowan Williams canterburyi érsek, az anglikán közösség prímása.

Ezt követően XVI. Benedek az aula melletti dolgozószobában fogadta az anglikán egyházi vezetőt.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-hogy-imadkozni-tudjunk-egyugyuve-kell-valnunk
Ferenc pápa: Hogy imádkozni tudjunk, együgyűvé kell válnunk!

Május 22-én a Szentatya befejezte a Miatyánknak szentelt katekézissorozatát. Figyelmeztetett, hogy állandóan ápolnunk kell az imádság szellemét, és minden élethelyzetben kapcsolatban maradhatunk az Atyával, ha engedjük, hogy a Lélek imádkozzon bennünk.

2019. május 22., szerda
grzegorz-gorny-az-elet-kulturajarol-az-civilizacio-mely-gyermeket-megoli-halalra-van-itelve
Grzegorz Górny az élet kultúrájáról: Az a civilizáció, mely megöli a gyermekét, halálra van ítélve

Grzegorz Górny lengyel riporter, esszéista, publicista, dokumentumfilm-rendező „Gyilkosság és orvostudomány” című könyve a Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatában a közelmúltban magyarul is megjelent. Ennek kapcsán beszélgettünk vele Budapesten.

2019. május 22., szerda