A Szentatya üdvözölte az esztergomi szeminárium tanárait és növendékeit

Hazai – 2013. április 18., csütörtök | 11:11

A magyarok római templomában mutattak be szentmisét kedden az Esztergomi Hittudományi Főiskola és az Érseki Papnevelő Intézet paptanárai és növendékei Rómában zajló zarándoklatukon.

Magyarországot egykor a keresztények pajzsának nevezték, hazánk „legyen ismét a hitnek és az értékeknek a pajzsa” – mondta Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, az esztergomi főiskola rektora a Santo Stefano Rotondo templomban koncelebrált misén.

A Szent István vértanúról elnevezett és Rómában a magyarok nemzeti templomának tartott Santo Stefano Rotondo is egyik állomása volt az esztergomi szeminárium elöljárói, paptanárai és növendékei által lebonyolított zarándoklatnak, mely a római bazilikákat, főbb templomokat, katakombákat érintette.

A 43 fős csoportot vezető Blanckenstein Miklós, az esztergomi papnevelő intézet rektora az MTI-nek elmondta, hogy a szeminárium első római zarándoklatát a hit éve alkalmából tartják.

A Mindszenty József bíboros egykori római címtemplomában, a Santo Stefano Rotondóban bemutatott magyar nyelvű misén Török Csaba, az esztergomi főiskola tanára elmondta, hogy a templom akkor épült, amikor még „éltek azok, akik megélték Diocletianus császár utolsó keresztényüldözését. Nem állami építészek építették állami pénzből, hanem a keresztények hitük szerint”.

Róma eltalált Magyarországra, és ebben a templomban Magyarország visszatalál Rómába. Jöjjenek ide a magyarok, ez segítene helyre rakni saját kötődésüket, identitásukat, múltjukat – fogalmazott Török atya. Majd így folytatta: „Voltak szenvedések, nehéz korszakok, de volt kereszténysége nemzetünknek, és lesz is, lesz hitünk, mert a hitünk megőriz, lesz otthonunk, mert Róma otthont ad, és lesz hazánk.”

Az esztergomi szeminaristák és tanáraik szerdán a Vatikánban részt vettek Ferenc pápa általános kihallgatásán, ahol vezetőjükkel, Székely János esztergom-budapesti segédpüspökkel is szót váltott a Szentatya.

A Szent Péter téren tartott általános audiencia végén Székely János segédpüspök, az Esztergomi Hittudományi Főiskola rektora gyűrűcsókra járult a pápához.

„Örömömet fejeztem ki Ferenc pápának a szegények iránti figyelme miatt. A Szentatya magyarul azt válaszolta, hogy Isten éltesse!” – számolt be a főpásztor az MTI-nek.

MTI/Magyar Kurír