A Szentatya üdvözölte a holokauszt egy római túlélőjét

Kitekintő – 2013. október 16., szerda | 17:20

Ferenc pápa október 16-án, a római zsidók deportálásának emléknapján találkozott a holokauszt egy olasz túlélőjével, Enzo Camerinóval.

1943. október 16-án 1024 római zsidót hurcoltak el az auschwitzi koncentrációs táborba, köztük kétszáz gyermeket.

Camerino egyike annak a tizenhat római zsidónak, akik visszatértek a haláltáborból. Október 16-án, szerdán reggel részt vett a Szent Márta-házban a Ferenc pápa által celebrált szentmisén. Délelőtt csatlakozott ahhoz a nagyszabású megemlékezéshez, amelyet számos civil szervezet és vallási közösség együtt tartott a római nagy zsinagógában. Az ünnepi megemlékezésen részt vett Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnök. Felolvasták Ferenc pápának a zsidó közösséghez írt üzenetét.

A Sant’Egidio közösség és a Római Zsidó Hitközség 1994 óta minden évben ezen az estén – az emlékezet zarándokútja elnevezésű menettel – kifejezi együttérzését a tragikus eseményt illetően. Csendben mennek végig a római Trastevere-negyedben azon az útvonalon, amelyen a gettóból a honvédség egyik épületéig vitték a deportáltakat. A felvonulás végén, a római zsinagóga előtt idén Enzo Camerino mondja el tanúságtételét.

Magyar Kurír

(tzs)