A Szentszék 180 országgal tart fenn teljes körű diplomáciai kapcsolatokat

Ferenc pápa – 2013. március 23., szombat | 12:36

Ferenc pápa március 22-én délelőtt fogadta a Szentszékhez akkreditált diplomáciai testület tagjait, köztük Győriványi Gábor nagykövetet is. 

A Szentszék jelenleg 180 országgal tart fenn teljes körű diplomáciai kapcsolatokat. Február 22-én létesített diplomáciai kapcsolatokat Dél-Szudánnal. Ezekhez az országokhoz kapcsolódik még az Európai Unió, a Szuverén Máltai Lovagrend és a Palesztin Felszabadítási Szervezet. 

A nemzetközi szervezetek terén a Szentszék jelen van az ENSZ-ben mint megfigyelő ország. Tagja hét ENSZ szervezetnek vagy ügynökségnek, állandó megfigyelőként másik nyolc szervezetnek, továbbá öt további regionális szervezetben tag vagy megfigyelő. 

A kormányközi szervezeteket és nemzetközi programokat illetően, amelyekben a Szentszék részt vesz, 2011. december 5-én Genfben a Nemzetközi Migrációs Szervezet jóváhagyta a Szentszék tagsági státuszát. 

2012. szeptember 26-án Dominique Mamberti érsek, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkára letétbe helyezte az ENSZ Főtitkáránál azt az okiratot, amellyel a Szentszék csatlakozik a nemzetközileg védett személyek, vagyis diplomaták ellen elkövetett bűncselekmények megelőzéséről és megbüntetéséről szóló egyezményhez. Ezzel a lépéssel a Szentszék kinyilatkoztatta szándékát, hogy még inkább hozzá kíván járulni konkrét módon is ahhoz a globális elkötelezettséghez, amely a diplomaták ellen elkövetett bűncselekmények megelőzésére és megbüntetésére irányul. 

A csatlakozási okirat emlékeztet továbbá arra is, hogy a testvériség, az igazságosság, valamint az emberek és népek közötti béke értékeinek előmozdítását a Szentszék különösen szívén viseli. Ez igényli a jogrend figyelembe vételét és az emberi jogok tiszteletben tartását. Ebből a szempontból az egyezményhez való csatlakozás megerősíti azt, hogy az Apostoli Szék figyelmet szentel a bűnügyek terén az igazságszolgáltatási együttműködés nemzetközi eszközeinek, amelyek hatékony garanciát biztosítanak az olyan bűnügyi tevékenységekkel szemben, amelyek fenyegetik a békét és az emberi méltóságot.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír